Frykter «krig» etter brutalt drap

En beryktet australsk kriminell ble brutalt tatt av dage i «kuleregn» på åpen gate i Sydney. Nå frykter australsk politi hevnaksjoner – og varsler at de vil sette hardt mot hardt.

FRYKTER HEVNAKSJONER: Ifølge australsk politi er risikoen for nye voldshandlinger stor etter drapet på Bilal Hamze, en sentral figur i Sydneys underverden. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB
FRYKTER HEVNAKSJONER: Ifølge australsk politi er risikoen for nye voldshandlinger stor etter drapet på Bilal Hamze, en sentral figur i Sydneys underverden. Foto: Saeed Khan / AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilal Hamze, en beryktet figur i Sydneys underverden og nær slektning av en av dens mest fryktede ledere, ble torsdag «skutt ned i et kuleregn» i sentrum av Australias største by Sydney. Det skriver blant andre The Guardian.

Flere gjerningspersoner fyrte av skudd mot 34-åringen, i det som beskrives som en «henrettelse» og en omfattende eskalering av volden i byen.

Ifølge den australske nyhetskanalen Nine News ble skuddene avfyrt fra en sort bil. Politiet undersøker nå en forkullet sort Audi som knyttes til hendelsen.

Fetter av fryktet leder

Hamze er fetteren til Bassam Hamzy, som beskrives som den «strengest bevoktede fangen i Australia» av australske ABC News.

Hamzy har tilbrakt brorparten av sitt voksne liv i fengsel, og soner for øyeblikket i «supermax-høysikkerhetsfengselet» Goulburn Correctional Centre i New South Wales.

Det skal imidlertid ikke ha hindret ham i å beholde en ledende posisjon i det kriminelle nettverket Brothers for Life. I april 2021 ble han siktet for å ha forsøkt å forhindre etterforskningen av drapet på en 15 år gammel gutt i 2017, ifølge australske Seven News.

DRAMATISK: Da to ranere truet til seg klokker og smykker formillioner av kroner med pistol, la politiet i Oslo ut på jakt. Se den dramatiske pågripelsen. Video: Politiet. Redigering: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer

Politiet mistenker at drapet på Hamze har sammenheng med en pågående konflikt mellom rivaliserende kriminelle nettverk.

De tror også at den kan ha blitt framprovosert av pågripelser gjort i tilknytning til den internasjonale operasjonen «Ironside».

Tirsdag 8. juni bekreftet Europol på en pressekonferanse at over 800 personer var blitt pågrepet i en koordinert politiaksjon. I en pressemelding samme dag skrev Kripos at sju personer er pågrepet i Norge i forbindelse med aksjonen.

Pris på hodet

Sydney-politiet bekrefter også at kriminelle på forhånd hadde utlovet betaling for drapet på Hamze.

Sjefetterforsker Robert Critchlow sier at Hamze var klar over at han var i fare. Han opplyser også at det ikke var uventet at voldshandlinger ville finne sted i kjølvannet av «Ironside»-pågripelsene.

Samtidig er risikoen for hevnaksjoner er stor, frykter politiet.

De har ingen intensjoner om å trappe ned innsatsen. Nå advarer de Sydneys kriminelle om at tida framover vil være preget av alt annet enn «business as usual».

- Vi vil åpne dører, sparke ned dører, dytte folk ned, snakke med folk, trakassere dem innenfor lovens grenser, alt for gjøre det klart for dem at vi er her, uttalte Critchlow, ifølge Nine News.

Sjefetterforsker Danny Doherty i New South Wales-politiet omtaler det som et «ekstremt lykketreff» at ingen forbipasserende ble skadd i hendelsen.

- Dette var et brutalt drap som minner om en henrettelse. Det ble utført i en travel gate midt i Sydneys bysentrum, sa han til frammøtt presse fredag, ifølge Nine News.

Han karakteriserer hendelsen som en «omfattende eskalering» av volden i byen.

- Det var fremdeles folk som forlot puber, restauranter, moteller og andre steder, sa han videre, ifølge The Guardian.

Hamzes mor, Maha Hamze, overlevde etter at hun i 2013 ble skutt flere ganger i beina gjennom en dør i sitt i hjem i Auburn, Sydney.

Bakgrunnen skal ha vært en krangel om svarte penger mellom Hamze og en annen mann.

Hjemmet hennes igjen beskutt i oktober 2020, og samme dag ble Hamzes fetter Mejid Hamzy skutt og drept i sitt hjem i Condell Park, New South Wales, Australia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer