Frykter krig i januar

I Bagdad skjelver befolkningen av frykt for et nytt amerikansk angrep. Norske eksperter tror krigen kommer - enten Saddam Hussein bøyer av for FN eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- USA ønsker denne krigen. De sterke kreftene i Bush-administrasjonen vil ikke gi seg før Irak har skiftet regime, sier NUPI-forsker Henrik Thune til Dagbladet.

Kniven på strupen

Fredag kom FNs sikkerhetsråd til enighet om å gi Irak kniven på strupen: Innen 30 dager skal Saddam Hussein ha frambrakt lister over masseødeleggelsesvåpen landet disponerer, og innen 45 dager skal FNs våpeninspektører bli gitt adgang til alle anlegg der det er mistanke om at slike våpen produseres.

Svar om han går med på kravene, må den irakiske presidenten gi innen sju dager, hvis ikke trues det med «alvorlige konsekvenser». Konsekvenser Thune frykter blir Irak til del uansett, selv om landets medier i går skrev at Saddam er på gli mot å gi etter.

Paddeflat

- Dersom inspektørene slipper til, vil USA gjøre et stort nummer av den minste feil fra Iraks side. På den måten vil det være mulig å forsvare et angrep. Det er dette Irak frykter, og den eneste grunnen jeg kan se til at de ikke skulle gå med på FNs krav: At Irak tror det vil bli krig uansett, sier Thune.

- Har ikke Sikkerhetsrådets vedtak hjulpet det minste?

- Jo. Hadde det ikke vært for Sikkerhetsrådet, ville USA gått til krig allerede.

Også direktør ved Fredsforskningsinstituttet, Stein Tønnesson, og Janne Haaland Matlary, professor i utenrikspolitikk, frykter krig, og at den kan bryte ut allerede i januar, da lavere temperaturer gjør det enklere for amerikanske bakkestyrker å bruke vernedrakter.

Men i motsetning til Thune er Tønnesson og Haaland Matlari ikke overbevist om at Saddam vil bøye av.

- I så fall må Saddam Hussein legge seg paddeflat. Det er usannsynlig, sier Haaland Matlari.

- Sikkerhetsrådets resolusjon gir Saddam Hussein et valg mellom pest og kolera. Han har dessuten fått svært korte tidsfrister. Trolig vil han gå med på noen av kravene, men ikke alle - på den måten kan han prøve å splitte Sikkerhetsrådet, sier Tønnesson.

Han karakteriserer situasjonen i Irak som «svært skummel».

- Irak vil forsøke å hale ut tida, og USA er utålmodig. For Saddam Hussein er det også et spørsmål om å overleve, sier Tønnesson, som tror også Norge kan bli trukket inn i krigen.

- Utenriksminister Jan Petersen har avfeid dette som et teoretisk spørsmål. Men tvert imot er det sannsynlig at vi blir bedt om å støtte opp dersom USA har FNs sikkerhetsråd i ryggen.

I Bagdad er situasjonen spent. Befolkningen hamstrer mat og gjør seg klar til å flykte raskt dersom USAs krigsmaskiner rettes inn mot landet.

- Tida er inne. Det merker hele Irak. Bagdad sitrer av angst og avmakt, sa en av innbyggerne til NTB i går.

Og frykten er begrunnet: Ifølge organisasjonen Leger mot Atomvåpen vil en ny krig i Irak trolig føre til at en halv million mennesker må bøte med livet. Dersom masseødeleggelsesvåpen blir tatt i bruk, vil opp til fire millioner mennesker miste livet, heter det i en rapport som ble offentliggjort i går.

BAGDAD I GÅR: En iraker lytter spent til radioen, som bringer siste nytt om konflikten med USA og Vesten. Irakerne forstår at krigen nærmer seg, nærmest uunngåelig, noe norske forskere bekrefter.