Frykter krig i januar

I Bagdad skjelver befolkningen av frykt for et nytt amerikansk angrep. Norske eksperter tror krigen kommer - enten Saddam Hussein bøyer av for FN eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- USA ønsker denne krigen. De sterke kreftene i Bush-administrasjonen vil ikke gi seg før Irak har skiftet regime, sier NUPI-forsker Henrik Thune til Dagbladet.

Kniven på strupen

Fredag kom FNs sikkerhetsråd til enighet om å gi Irak kniven på strupen: Innen 30 dager skal Saddam Hussein ha frambrakt lister over masseødeleggelsesvåpen landet disponerer, og innen 45 dager skal FNs våpeninspektører bli gitt adgang til alle anlegg der det er mistanke om at slike våpen produseres.

Svar om han går med på kravene, må den irakiske presidenten gi innen sju dager, hvis ikke trues det med «alvorlige konsekvenser». Konsekvenser Thune frykter blir Irak til del uansett, selv om landets medier i går skrev at Saddam er på gli mot å gi etter.

Paddeflat

- Dersom inspektørene slipper til, vil USA gjøre et stort nummer av den minste feil fra Iraks side. På den måten vil det være mulig å forsvare et angrep. Det er dette Irak frykter, og den eneste grunnen jeg kan se til at de ikke skulle gå med på FNs krav: At Irak tror det vil bli krig uansett, sier Thune.

- Har ikke Sikkerhetsrådets vedtak hjulpet det minste?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer