Frykter krig i Mosambik

Sammenstøt mellom regjeringsstyrker og opprørergruppe.

FRYKTER KRIG: Freden i Mosambik er truet, advarer landets president Armando Guebuza. Foto: AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN / NTB SCANPIX
FRYKTER KRIG: Freden i Mosambik er truet, advarer landets president Armando Guebuza. Foto: AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Freden i Mosambik er truet, advarer landets president Armando Guebuza. Landet sørøst i Afrika rystes av sammenstøt mellom sikkerhetsstyrker og folk fra den tidligere opprørsgruppen Renamo.

Uroen brøt ut etter at regjeringssoldater mandag erobret en Renamo-base, meldte nyhetsbyrået AFP torsdag. Renamo er i dag offisielt et opposisjonsparti, som har et spent forhold til det regjerende partiet Frelimo.

- Mosambik opplever akkurat nå begivenheter som setter freden i fare. Vi bør alle bestrebe oss på å fortsette dialogen, og hvis vi fører denne dialogen med overbevisning, vil vi bli sterke, sa Guebuza på et møte i Sofala-provinsen i de midtre delene av Mosambik torsdag.

Forsvarsminister Filipe Nyusi framholdt dagen før at angrepet mot Renamo-basen var nødvendig. - Vi var nødt til å ta opp jakten på disse folkene for å få kontroll over denne kimen til terrorisme, sa Nyusi til mediefolk.

Frelimo og Renamo undertegnet i 1992 en fredsavtale som skulle gjøre slutt på borgerkrigen i den tidligere portugisiske kolonien Mosambik. Men Renamo mener avtalen ble brutt da regjeringsstyrkene gikk til angrep denne uken.

(NTB)