Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter krig mellom Israel og Libanon

Terje Rød-Larsen frykter en ny krig mellom Israel og Libanon mer enn han frykter utfallet av Israels militære offensiv mot palestinerne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et møte med statsminister Kjell Magne Bondevik i Oslo i ettermiddag gjorde FNs spesialutsending til Midtøsten det helt klart at han er veldig bekymret for det som skjer på grensen mellom Israel og Libanon.

- Situasjonen langs den libanesiske grensen er potensielt mer bekymringsfull for regionens sikkerhet og stabilitet enn den palestinsk-israelske konflikten, sa Rød-Larsen, og viste til at det har vært skyting fra libanesisk side de ti siste dagene.

- Kan bli alvorlig

- I våre øyne er disse angrepene illegitime og i strid med internasjonal lov, sa Rød-Larsen.

Han viste til at Israel har trukket seg helt ut av Libanon og oppfylt FNs krav til punkt og prikke.

I en drøy time satt Rød-Larsen og Bondevik i møte. Mye av tiden ble brukt til å diskutere skytingen langs Israels nordgrense.

- Situasjonen har potensial i seg til å bli alvorlig. Jeg har fått en svært nyttig oppdatering av Rød-Larsen om det som nå skjer, sa Bondevik etter samtalene.

- Bruker teskjeer

Og om Rød-Larsen tok Israels part i situasjonen i den mulige konflikten med Libanon, var han ikke nådig i sin karakteristikk av Israels krigsoffensiv i palestinske selvstyreområdene. Han mener de israelske krigshandlingene skader både Israel og palestinerne.

- Hvis jeg skal bruke et bilde, så er dette som å prøve å tømme havet med teskjeer. Vi er av den helt klare oppfatning at det bare er politiske avtaler som kan lede til sikkerhet for israelere og palestinerne, sa Rød-Larsen.

Lytter til Norge

Han ga videre uttrykk for at man slett ikke skal undervurdere Norges påvirkning på partene i konflikten i Midtøsten. Rød-Larsen beskrev Norge som et land som begge partene lytter til.

- Norge spiller en betydningsfull rolle i Midtøsten. Delvis ved at Norge leder giverlandssamarbeidet, som dersom fredsforhandlingene kommer i gang igjen, vil bli en uhyre viktig organisasjon. Det er viktig at Norges statsminister og utenriksminister holder kontakten med partene, sa Rød-Larsen.

Han er på et kort Norgesopphold, og reiser tirsdag morgen til Madrid hvor han skal drøfte situasjonen i Midtøsten med blant andre USAs utenriksminister Colin Powell. FN, EU, USA og Russland deltar også på møtet.

(NTB)

BEKYMRET: FN-utsending Terje Rød-Larsen og statsminister Kjell Magne Bondevik er begge bekymret over Midt-Østens nære fremtid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!