ØNSKER EN TRYGG HOVEDSTAD: Byrådsleder Erling Lae (H) frykter kriminelle skal utnytte politistreiken i morra. Han ber justisminister Storberget rydde opp.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
ØNSKER EN TRYGG HOVEDSTAD: Byrådsleder Erling Lae (H) frykter kriminelle skal utnytte politistreiken i morra. Han ber justisminister Storberget rydde opp. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

Frykter kriminelle skal utnytte streiken

2500 politifolk legger ned arbeidet i Oslo i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet.no): - Dette er det groveste overtrampet mot oss siden de fratok oss streikeretten i 1959, sier leder Sigve Bolstad i Oslo politiforening til Dagbladet.no.

Tidligere i dag varslet Politiets Fellesforbund en politisk streik mot Regjeringen i morgen fra klokka 11.00 til 12.30. Den kraftige reaksjonen kom som følge av at Regjeringen vil tvinge politiet til å akseptere unntak fra arbeidsmiljølovens vernebestemmelser om hviletid, og frata de tillitsvalgte forhandlingsretten.

- Dette provoserer våre medlemmer veldig. Bestemmelsene regulerer livet til våre medlemmer. Dette skal foreningen være med på. Regjeringen skal ikke få tre en slik forskrift nedover hodene våre. De får ikke diktere livet til de ansatte, sier Bolstad.

2500 streiker i Oslo
Han opplyser at streiken vil innbefatte 2483 medlemmer fra politihusene, Politiets sikkerhetstjenste og Utlendingsenheten i oslopolitiet.

- Dette er en fullt lovlig markering der arbeidsgiver er varslet innenfor de satte fristene, sier foreningslederen.

Det understrekes fra streikeledelsen at alle politidistriktene kommer til å ha en bemanning på et minimum under den halvannen times lange historiske markeringen.

- Vi må sørge for at folk kommer fram til politiets operasjonssentraler, selve hjernen i politidistriktene. Beredskapen må sørge for livsviktige funksjoner. Men lensmannskontorene landet rundt vil i meget stor grad ha lagt ned driften i denne perioden, sier forbundsleder Arne Johannesen i Politiets Fellesforbund til NTB.

Dagbladet.no har ikke kommet i kontakt med politimester Anstein Gjengedal i oslopolitiet angående streiken, men politiets informasjonsenhet opplyser at de forholder seg til at dette er en politisk streik, og at de har en dialog med Oslo politiforening om hvordan dette skal håndteres i morgen.

Frykter de kriminelle skal utnytte
Byrådsleder Erling Lae i Oslo kommune, ønsker ikke videre å kommentere streikens kjerne. Men han er bekymret for hovedstaden og dens befolkning i morgen.

- Dette er ingen ønsket situasjon. Det er alltid en fare for at kriminelle vil utnytte situasjonen. Arbeidskonflikter rammer ofte tredjeparter som i dette tilfelle kan bli publikummet, sier Lae til Dagbladet.no.

Han ønsker ikke å stilling til sakens kjerne, men anmoder om at justisminister Knut Storberget rydder opp.

- Jeg regner med at dette er en lovlig streik, men vi må snart forvente at ansvarlige statsråder snart skaper ro og rydder opp i denne konflikten, sier han.