Frykter kugalskap hos sau og hjort

Nå er det også påvist kugalskap-liknende sykdom hos sau og hjort. Dyrebeskyttelsen håper nordmenn blir skremt vekk fra steiken og over til grønnsaker. Kjøttindustrien er nervøs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statens Dyrehelsetilsyn har sendt ut varsel til alle norske veterinærer om at det er funnet en type skrapesyke hos sau som likner kugalskap. Sykdommen er aldri påvist tidligere, og nye forsøk vil avklare om også sau er blitt rammet av kugalskap, melder Adresseavisen.

Over 1700 hjorter er slaktet i Canada fordi de kan være smittet av en sykdom som minner om kugalskap. Myndighetene frykter at sykdommen ville ha rammet mennesker dersom den ikke hadde blitt oppdaget, melder nyhetsbyrået TT.

Håper folk blir redde

Dermed har dyrevernere fått ytterligere argument i kampen mot industrielt husdyrhold.

- Kjøtt som mat får et stadig dårligere rykte. Dersom disse sykdommene skremmer folk fra å spise kjøtt, er det bra fra et dyrevern-synspunkt, sier talskvinne Live Kleveland Karlsrud i Dyrebeskyttelsen.

Hun ser på sykdommene på samme måte som spesialavlede kyllinger som er så store at de ikke klarer å stå, og kyr med jursykdom på grunn av overdreven melkeproduksjon.

- Alt dette er et resultat av industrielt husdyrhold. Vi liker ikke at dyrene blir syke, men skremmer det folk vekk fra kjøttet, ser vi det positive i det, sier Karlsrud.

«Høyst usannsynlig» i Norge

I Norsk Kjøtt følger de presseoppslagene med argusøyne. Hver nordmann spiser rundt 50 kilo kjøtt i året - og en nedgang vil ha store konsekvenser for kjøttindustrien.

- Nordmenn har stor tillit til norsk kjøtt, og ingenting tyder på at dette har forandret seg. Men det er bekymringsfullt at media presenterer disse sykdommene i en form som gjør at folk blir tvilende, sier direktør Knut Framstad i Norsk Kjøtt.

De får til stadighet telefoner fra forbrukere som lurer på om kjøttet de har kjøpt i utlandet eller her til lands fortsatt er trygt.

Frykter norsk kugalskap

Framstad understreker at EU-eksperter konkluderer med at det er «høyst usannsynlig» at kugalskap (BSE) finnes i Norge.

- Hva skjer hvis sykdommen blir påvist i norsk kjøtt?

- Er det fra et importert dyr, trenger det ikke få så store konsekvenser. Dersom smitten kommer fra en norsk kilde, vet vi ikke hvordan forbrukerne vil reagere. Vi har sett stygge eksempler fra utlandet, sier Framstad til Dagbladet.no.