Frykter kugalskap

Landbruksdepartementet avventer situasjonen etter sjokkemeldingen om et tilfelle av kugalskap i Danmark. Det syke dyret ble avlivet straks, men danske veterinærmyndigheter har slått full alarm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det danske Næringsmiddeltilsynet slo alarm i dag tidlig da den syke kua ble oppdaget. Den rammede besetningen er fra Himmerland rett ved Rold Skov på Nordjylland. Det dreier seg om 30 melkekyr, og et antall oppdrettsdyr, i alt 73 dyr, skriver Jyllandsposten.

Bare ett dyr i besetningen er rammet av kugalskap. Bonden og den lokale dyrlegen hadde mistanke om at noe var galt da kua begynte å oppføre seg underlig.

Den mest sannsynlige smittekilden er fôret som kua har fått. Det skal ikke være kommet kjøtt med kugalskap ut til forbrukerne.

Norge vurderer tiltak

Landbruksminister Kåre Gjønnes vurderer konkrete tiltak etter utbruddet av kugalskap i Danmark.

- Vi har bedt de danske myndigheter om en redegjørelse, sier Gjønnes.

I en pressemelding fra Landbruksdepartementet heter det at Statens næringsmiddeltilsyn og Statens dyrehelsetilsyn har anmodet sine danske søsterorganisasjoner om opplysninger i saken, og vil gi tilbakemelding til Landsbruksdepartementet i løpet av dagen.

- På bakgrunn av denne informasjonen vil vi vurdere eventuelle konkrete tiltak, sier Gjønnes.

Boikott

Kugalskap, BSE eller Mad Cow Disease, som det også kalles, førte for noen år siden til at britisk landbruk ble boikottet. Danmark har hatt ett tilfelle av sykdommen tidligere. I 1992 fant man kugalskap i et dyr som var blitt importert fra Skottland i 1988. Den gangen ble hele besetningen avlivet og kremert, skriver den svenske avisa Expressen.