Frykter lang straff og sikring

TRONDHEIM (Dagbladet): I formiddag blir drapstiltalte Terje Wiik fraktet i en politibil til Trondheim tinghus, der dommen skal forkynnes. Blir han dømt til lovens strengeste straff, må han sone 12 år i fengsel. Kanskje blir han også dømt til sikring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har innsett at livet mitt er ødelagt, fortalte Terje Wiik (51) til Dagbladet under straffesaken som ble avsluttet i forrige uke.

- Utspekulerte, hjerteskjærende og avskyelige handlinger, sa statsadvokat Arne K. Uggerud da han la ned påstand om 21 års fengsel og 10 års sikring for den giftdrapstiltalte sivilingeniøren.

Ifølge statsadvokaten er thallium-saken en av de alvorligste drapssakene i Norge på 1990-tallet. Terje Wiik er tiltalt for overlagt drap under særdeles skjerpende omstendigheter.

Offeret Inger Lise Bakken, som var Wiiks ekskjærste, led en smertefull død etter å ha blitt forgiftet av thallium.

Føler hat

I retten kunne Wiik høre Bakkens pårørende beskrive ham som en grådig egoist, en torturist, en psykopat og edderkopp.

HLF>- Jeg forstår veldig godt at de hater meg som pesten, sa Terje Wiik til Dagbladet etter at han har hørt vitneprovene fra Inger Lise Bakkens mor, to søstre og eksmannen hennes.

Under rettssaken erkjente ikke Terje Wiik straffskyld. Han har likevel erkjent at han har blandet giften thallium i drikkevarer til ekskjæresten, men hevder at han ikke ville drepe henne. Hensikten var å gjøre henne mindre tiltrekkende for andre menn.

Rett før hun døde for snart ett år siden, skal den 40 år gamle kvinnen ha forstått hva som foregikk: Ekskjæresten Terje Wiik drev ikke bare med telefonterror og trusler _ han var også direkte ansvarlig for det smertehelvetet hun levde i.

Rekordkrav

Avdødes døtre og foreldre har krevd nærmere tre millioner kroner i erstatning. Kravet er rekordstort, langt over det nivå som er vanlig ved erstatningsutbetalinger i Norge.

Bistandsadvokat Mette Skoklefald har begrunnet dette med at giftsaken er «en av de mest gruoppvekkende drapssaker i norsk rettshistorie», og at tiltalte har en relativt solid økonomi.

Terje Wiik eier en bolig som er verdsatt til om lag én million kroner. I tillegg har han 1,3 millioner kroner i banken.

For avdødes to døtre på ti og tretten år er kravet på henholdsvis 516 000 og 442 000 kroner i erstatning, samt en oppreisning på 800 000 kroner til hver.

Kravet for hver av foreldrene er 200 000 kroner i oppreisning for tap av datteren. Statsadvokat Arne K. Uggerud la også ned påstand om at tiltalte må dømmes til å betale 250 000 kroner i saksomkostninger.