Frykter langvarig borgerkrig i Libya

Kampene raser mellom opprørere og regjeringsstyrker om viktige byer i Libya.

TUNGSKYTS MOT DEMONSTRANTENE: Libiske elitestyrker med tanks som stod klare 10 kilometer fra byen Zawiya, ble i dag satt inn mot demonstrantene. Foto: Ben Curtis\AP
TUNGSKYTS MOT DEMONSTRANTENE: Libiske elitestyrker med tanks som stod klare 10 kilometer fra byen Zawiya, ble i dag satt inn mot demonstrantene. Foto: Ben Curtis\APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet-NTB): Fredag innledet Kadhafis styrker en offensiv i Zawiya for å vinne byen tilbake fra opprørerne. Byen ligger kun 50 kilometer vest for Kadhafis maktbase i hovedstaden Tripoli.

Angrepet skal ha ført til minst 30 drepte og 120 skadde ifølge nyhetsbyrået Reuters. Opprørerne skal ha blitt tvunget på retrett, og rundt 2.000 mann ble til slutt omringet i sentrum av byen.

- Alle våre styrker er her. Plassen er sikker, men de angriper fra øst og vest. Vi vil kjempe til siste slutt, sa opprørernes talsmann Youssef Shagan ifølge NTB.

Angrepet fra alle sider Shagan tok over kommandoen etter oberst Hussein Darbouk. Darbouk, som gikk over på opprørernes side ble drept i det innledende angrepet i det Kadhafis styrker satte inn bombekastere, tunge maskingevær og tanks fra bak opprøernes linjer i den vestlige deler av byen.

Opprørerne, støttet av en del av militæret, prøvde å slå tilbake. Kadhafis styrker fulgte opp med et angrep fra øst. Det var da lederen Darbouk skal ha falt. Ifølge aktivisten Alaa al-Zawi ble han drept av en luftvernskanon som for anledningen ble brukt til å åpne ild mot demonstrantene på bakken,

Etter dette, ble det som var igjen av motstand, klemt sammen i sentrum av byen.

Etter å ha omringet de rundt 2000 som fortsatt nektet å gi seg, skal Kadhafi ha satt inn sine beryktede leiesoldater fra andre afrikanske land mot opprøerne. Hundrevis skal være sendt til sykehus etter dette, ifølge Reuters. De siste meldingene tyder på at ingen har full kontroll over byen, og ifølge AP er det meldt om flere sammenstøt etter at det ble mørkt.

Terror i Tripoli For opposisjonen er det «seier eller døden. Vi vil ikke stanse før vi har befridd hele landet», erklærte tidligere justisminister Mustafa Abdel Jalil, som nå leder et nasjonalt råd opprettet av opposisjonelle og avhoppere fra regimet. Opposisjonen kontrollerer allerede store deler av det østlige Libya. Neste steg er ifølge opprørslederne å ta makten i hovedstaden. I bydelen Tajoura i den østlige delen av byen, tok rundt 1500 til gatene etter fredagsbønner.

- Kadhafi er en fiende av Gud, ropte de.

- Dette er slutten for Kadhafi. Det er over. 40 års kriminelle handlinger er over, sa en annen av demonstrantene, ingeniøren Faragha Salim.

Men Kadhafis sikkerhetsstyrker sto klare med en sperreild av røykgranater, skriver AP. Når demonstrantene ikke ga seg, skal de ha vært beskutt med skarp ammunisjon. Ifølge Reuters skal flere lignende hendelser har sørget for at opprørsviljen i Tripoli blir minimal.
Store styrker utplassert Samtidig ser Kadhafi ut til å befeste sin stilling i de vestlige delene av landet hvor han fortsatt har makten. Tungt bevæpnede styrker som er lojale mot Kadhafi, kontrollerer nå Libyas grense mot Tunisia, opplyser Melissa Fleming, pressetalskvinne for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Ifølge henne klarte bare 2.000 personer å ta seg over grensa til Tunisia torsdag, mot 10.000-15.000 dagene i forveien. Kadhafis styrker har utplassert stridsvogner og tungt skyts ved en mengde veisperringer som er satt opp vest i landet, melder nyhetsbyrået AFP, som har vært med på en omvisning i de vestlige områdene arrangert av regimet. I flere byer, deriblant Zouara, er det ifølge AFP tydelige spor etter kamper mellom regimets styrker og opposisjonelle.
Frykter nytt Somalia - Det er reell fare for en langvarig borgerkrig i Libya, mener Fawaz Gerges, professor i Midtøsten-politikk ved London School of Economics.

Ifølge ham ser Gaddafi nå ut til å forsøke å sikre sin begrensede maktbase.
Saad Djebbar, en algerisk Libya-kjenner, mener at Kadhafi vil legge Libya i ruiner gjennom borgerkrig eller «somalisering», en prosess hvor sentralmakten bryter sammen, i stedet for å gi fra seg makten. - Hans budskap er: Etter meg, syndfloden. Tving meg fra makten, og jeg vil etterlate meg et delt land eller et land i borgerkrig. Også generalsekretær Thorbjørn Jagland i Europarådet mener det er fare for at Libya kan ende opp som et nytt Somalia. - Dette er det store spørsmålet nå, hvordan man skal unngå dette, i tillegg til hvordan man skal håndtere den humanitære krisen, sier Jagland.

HARDE KAMPER: En opprører tar dekning for granatene fra styrker lojale til Kadhafi i byen Ras Lanuf. Foto: Goran Tomasevic / REUTERS
HARDE KAMPER: En opprører tar dekning for granatene fra styrker lojale til Kadhafi i byen Ras Lanuf. Foto: Goran Tomasevic / REUTERS Vis mer