Frykter ledighet

Nesten hver tredje ungdom med innvandrerbakgrunn frykter de ikke får jobb etter avsluttet skolegang.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg har lyst til å studere kriminologi ved Universitetet, men jeg er redd for å ikke få jobb når jeg er ferdig utdannet, sier Haroon Mirza (18), som er elev ved Stovner videregående. Også kameraten Khalid Valid (19) deler bekymringen.

-  Den jobben jeg har nå ved Posten fikk jeg via familien. Jeg tror det blir vanskeligere når jeg er ferdig utdannet, sier han.

Høye ambisjoner

De to er ikke alene. Nesten hver tredje norske innvandrerungdom frykter for ikke å få arbeid, selv om de tar utdannelse. Bare 14 prosent av annen norsk ungdom frykter det samme. Det kommer fram i en i en ny studie som er utført ved Norsk institutt om oppvekst (NOVA). Det er første gang man har tall på dette.

-  Vi står ovenfor den motsetningsfulle situasjonen at innvandrerungdom både har høyest utdanningsambisjoner og samtidig størst engstelse for ikke å få arbeid - selv om de tar utdanning, sier Tormod Øia som er forsker ved NOVA og er mannen bak rapporten «Innvandrerungdom - integrasjon og marginalisering».

I 2003 skrev Øia en avhandling som viser at innvandrerungdom og spesielt andre generasjons innvandrere begår flere grove kriminelle handlinger enn norsk ungdom generelt. Øia mener at det er en klar sammenheng mellom dette og manglende på tro om at de noen gang vil komme inn på arbeidsmarkedet.

Lite tro på framtida

-  Når ungdom føler de ikke har noen framtid i arbeidsmarkedet, så føler de heller ikke at de har noen framtid i vårt samfunn. Dermed faller motivasjonen for skolen bort og kriminalitet blir en rasjonelt alternativ, sier Øia.

 REDD FOR Å IKKE FÅ JOBB:  Haroon Mirza (18) og Khalid Valid (19) tror det kan bli vanskelig å få arbeid. -  En gang opplevde jeg at arbeidsgiveren kastet søknaden min rett i søpla, sier Mirza. Foto: Frank Karlsen
REDD FOR Å IKKE FÅ JOBB: Haroon Mirza (18) og Khalid Valid (19) tror det kan bli vanskelig å få arbeid. - En gang opplevde jeg at arbeidsgiveren kastet søknaden min rett i søpla, sier Mirza. Foto: Frank Karlsen Vis mer

Tallanalysen kommer fra en større landsomfattende spørreundersøkelse gjennomført i 2002, hvor 12.500 ungdommer mellom 13 og 19.

-  Det virker som det har satt seg en opplevelse om at dette samfunnet er urettferdig. Et stort antall av ungdommene forventer å bli plassert nederst i samfunnshierarkiet, sier Øia.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det fem ganger høyere sannsynlighet for en ikke-vestlig innvandrer å ligge under lavinntektsgrensen sammenliknet med befolkningen generelt.

Personer med ikke-vestlige bakgrunn er overrepresentert i rengjøring og hotell- og restaurantnæringen. I tillegg er de overrepresentert i yrker som ikke krever utdannelse.

-  Gi dem en jobb

-  Det finnes bare en løsning. Gi dem ei framtid og gi dem en jobb. Skap en forventning om at det er mulig å gjøre karriere, sier Øia.