Frykter libysk terrorangrep

USA forbereder seg på muligheten for at Muammar Kadhafi kan ty til terror igjen.

 SAMARBEIDET:  Muammar Kadhafi var inne i varmen tidligere, men nå frykter president Barack Obama et terrorangrep fra despoten. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi
SAMARBEIDET: Muammar Kadhafi var inne i varmen tidligere, men nå frykter president Barack Obama et terrorangrep fra despoten. Foto: REUTERS/Alessandro BianchiVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den libyske despoten er ikke ukjent med terrorangrep. I 1988 sto landet bak terrorangrepet mot et passasjerfly over Skottland, og nå som verden presser Kadhafi igjen, frykter USA nye angrep.

Ifølge John O. Brennan, Barack Obamas topprådgiver for antiterrorisme, gjør despotens angrep på egen sivilbefolkning at faren for et terrorangrep er til stede. Ifølge New York Times er dette noe Obama-administrasjonen nå frykter.

- Kadhafi har for vane å gjøre ting som er veldig bekymringsfulle. Vi må vente og være forberedt på de tingene han kan forsøke å gjøre for å påvirke verdenssamfunnet, sier Brennan til avisen.

Sennepsgass - De dødelige lagrene med sennepsgass er blant truslene vi fokuserer på, sier Brennan.

I byen Sirte skal Kadhafi for eksempel ha et lager på 10 tonn sennepsgass.

Han understreker også at verdenssamfunnet må holde øye med hva andre grupper gjør i kjølvannet av uroen i araberlandene og Nord-Afrika. Særlig Al Qaida, som har utnyttet lignende situasjoner tidligere.

Intet unntak - Al Qaida har en historie for å forsøke å utnytte politiske vakum, politiske forandringer eller usikkerhet. Situasjonen i Libya blir intet unntak, sier Brennan.

Mens verden forbereder seg på å håndheve FN-resolusjonen som åpner for angrep for å beskytte sivilbefolkningen, fortsetter de harde kampene i Benghazi.

Kadhafi har tidligere sagt at han vil reagere aggresivt dersom verdenssamfunnet griper inn i landet. Da vil både sivile og millitære mål bli angrepet, har despoten slått fast.