Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter liv skal gå tapt

- Det skjer ikke noe før det første drapet kommer, sier direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det harde politiske presset for kutte ned soningskøen har ført til at fengslene har blitt fylt til randen med fanger.

Ifølge Kriminalomsorgens offisielle statistikk hadde norske fengsler i 2005 et gjennomsnittlig belegg på 96 prosent. I tillegg skal de kunne ta i mot nye fanger på kort varsel, siden det har vært et mål at varetektsfengsling skal skje innen 24 timer fra avsagt fengslingsdom.

Nå roper direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel i Oslo varsku.

- Setter liv i fare

Han frykter at det skyhøye kravet om belegg setter fangene og de ansattes liv i fare.

- Det skjer ikke noe før det første drapet kommer, og det er ikke usannsynlig at det første drapet kommer på Ila, uttaler direktør Knut Bjarkeid ved Ila fengsel i Oslo, ifølge en tilsynsrapport fra Arbeidstilsynet, melder bladet Arbeidervern.

- Det er en spissformulering og jeg vil nok formulere meg annerledes til Dagbladet. Men det er ingen tvil om at jeg er dypt bekymret for sikkerheten til innsatte og dermed de ansatte. Faren for at det eskalerer og det skjer alvorlige situasjoner bekymrer meg, sier Bjarkeid til Dagbladet.no.

- Ikke forsvarlig

- BLIR IKKE HØRT: - Vi har flere ganger påpekt den kritiske situasjonen, men vi føler ikke at vi bli hørt. Det sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til Dagbladet.no. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
- BLIR IKKE HØRT: - Vi har flere ganger påpekt den kritiske situasjonen, men vi føler ikke at vi bli hørt. Det sier fengselsdirektør Knut Bjarkeid til Dagbladet.no. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Ila har opplevd et drap på en betjent før, i 1989. Fengselet har siden 1976 hatt et spesielt ansvar for innsatte med de lengste dommene i Norge.

En stor andel av klientellet har alvorlige personlighetsforstyrrelser, og vold er både en trussel og en realitet innenfor murene, rapporterer Arbeidstilsynet.

- Det er ikke sikkerhetsmessig forsvarlig å ha nesten hundre prosent belegg. Vi bør ned til 90 prosent eller mindre. De gjør sjansen for at de innsatte skal angripe hverandre betydelig større. Vi har aldri en ledig celle, dermed får vi heller aldri satt sammen de innsatte på en faglig forsvarlig måte, sier Bjarkeid.

- Blir ikke hørt

- Vi har flere ganger påpekt den kritiske situasjonen, men vi føler ikke at vi bli hørt. Dette er ikke et spørsmål om mer penger, men spørsmål om færre innsatte - slik at vi kan drive fengslet på en faglig forsvarlig måte, sier Bjarkeid.

Han varsler nå om at man er i ferd med å få en kø av forvaringsdømte.

- Vi har ikke plass til flere forvaringsdømte. Dermed er vi i ferd med å få en forvaringskø, sier Bjarkeid.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!