Frykter livsfarlig situasjon med softgun

Polititjenestemenn frykter den dagen de kan bli tvunget til å skyte en 15 år gammel gutt som truer andre med softgun. De er laget som identiske kopier av skarpe våpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Politibetjentene Fredrik Schulze-Krogh og Torbjørn Trommestad jobber i forebyggende avdelingen ved politiet i Arendal. De kjenner til flere skremmende hendelser der unge gutter har truet andre med softgun og gasspistoler.

Skjøt mot skolebarn
- Vi hadde et tilfelle der en ung gutt hadde gjemt seg med softgun som liknet en rifle i skogen ved en barneskole i Arendal. Han siktet og skjøt mot skolebarna. Det er klart at en slik hendelse kan føre til at politiet rykker ut med bevæpnede styrker. Vi må ta slike trusler på alvor, og da kan det føre til at vi må løsne skudd mot en 15 år gammel gutt og skade ham for livet, sier Fredrik Schulze-Krogh.

Torbjørn Trommestad legger til at han frykter for den dagen han kommer hjem til sin kone og må fortelle at han har skutt en ung gutt som truet andre med et lekevåpen.

For en stund siden hadde fem unge gutter i alderen 15 til 18 år med seg gasspistol i en bil og skjøt mot en kvinne med barnevogn. Hun ble vettskremt av hendelsen.

Skjøt mot kvinne
- Vi hentet inn guttene til et møte med kvinnen og hennes mann for at de skulle snakke igjennom det som hadde skjedd. Hvis mannen hennes hadde funnet disse guttene før oss, så kan det være at alvorlige ting hadde skjedd med dem. Kvinnen hadde hatt angstproblemer tidligere, men var blitt bra. Nå fikk hun et alvorlig tilbakefall, forteller Torbjørn Trommestad.

Fredrik Schulze-Krogh sier at politiet i Arendal ikke har fått inn rapporter om alvorlige skader, men de har fått inn en del anmeldelser.

- Sist vinter beslaglagla vi en gasspistol med stålkuler. Den ble brukt av en 16 år gammel gutt til å skyte mot vindusruter. Skadeverket ble etterpå beregnet til rundt 200 000 kroner. Han hadde kjøpt gasspistolen i en sportsforretning. De ansvarlige i forretningen forklarte at salget måtte ha skjedd ved en glipp.

En softgun er et våpen med små runde plastkuler som veier 0,12-0,40 gram. I Norge  kan hvem som helst over 18 år kjøpe, eie og bruke en softgun. Politiets erfaringer er at barn i ung alder kan ha slike våpen i skolesekken. De kjøper dem enkelt fra nettbutikker.

- Bør bli forbudt
Politibetjentene sier at de opplever en økning i antall tilfeller der unge gutter skremmer befolkningen med softgun og gasspistoler.

- Det blir galt for oss når 15 år gamle gutter kan gå til en bod på 17. mai og kjøpe enklere former for softgun. Personlig mener jeg det burde ha blitt forbud mot slike våpen. Det må i allefall reguleres på en måte. Disse våpnene kan være farlige. Hvis du får en kule fra en gasspistol i øyet, er det stor sannsynlighet for at du blir blind, sier Fredrik Schulze-Krogh.

- Et forslag kan være at alle slike lekevåpen skal være farget rosa. Da vil vi vite hva ungdommene vifter med, sier Torbjørn Trommestad.

KRAFTIG: Våpnene skyter gjennom colabokser og kan forårsake alvorlige personskader. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
KRAFTIG: Våpnene skyter gjennom colabokser og kan forårsake alvorlige personskader. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer