<strong>FORBIGÅENDE:</strong> Forsker Torbjørn Eika og SSB tror ikke det er stor smitte fra årets inflasjon til senere lønns- og prisutslag. Foto: Are Haram / Finansavisen
FORBIGÅENDE: Forsker Torbjørn Eika og SSB tror ikke det er stor smitte fra årets inflasjon til senere lønns- og prisutslag. Foto: Are Haram / Finansavisen Vis mer

Frykter lønns- og prisspiral

Norges Bank tror inflasjonshoppet vil gi både høyere kostnader og lønnsutvikling. Det er SSB uenig i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Finansavisen): Statistisk sentralbyrå (SSB) tror ikke sommerens inflasjonsoverraskelse gir varige spor. Der er Norges Bank helt uenig, skriver Finansavisen.

I år har inflasjonen ifølge avisen overrasket stort, i hovedsak på grunn av sterkere og raskere effekter fra kronekurssvekkelsen enn ventet. Nå er løpende inflasjon på over 4 prosent, og målt ved harmonisert konsumprisindeks nådde prisveksten 5 prosent i juli.

- Ikke store tilbakespilleffekter

SSB tror ifølge Finansavisen ikke at det blir særlige langvarige virkninger på videre inflasjon og lønnsvekst av at inflasjonen overrasket i år.

SSBs modell viser at en lønnsøkning på 1 prosent etter fire år bare har gitt 0,25 prosent høyere priser. Effekten er på 0,05 prosent hvert år de fire første årene. Det betyr at det ikke er mye lønns- og prisspiral i vente, om årets inflasjonshopp viser seg å være kortvarig.

- Vi vil ikke få store tilbakespillseffekter fra høyere lønn til inflasjonen, sier SSB-forsker Torbjørn Eika til avisen.

Varig høyere

Norges Banks prognoser går ifølge avisen derimot langt i å antyde at Norge har fått et kostnadshopp som gir høyere inflasjon en god stund, og dermed også et varig høyere kostnadsnivå.

De tror at lønnsoppgjøret neste år vil gi full kompensasjon for årets inflasjonsoverraskelse, og fra juni- til september-prognosene har Norges Bank hevet både inflasjons- og lønnsvekstanslaget for 2017 med 0,5 prosentpoeng.

Det gir en lønnsvekst som hopper fra 2,5 prosent i år til 3,2 prosent neste år, for deretter å stige videre til 3,7 prosent innen 2019.

Sjeføkonom i Nordea Markets, Kjetil Olsen, tror Norges Bank er tettere på ballen enn SSB.

- Både arbeidsgiverne og arbeidstakerne hevet sine lønnsvekstanslag for 2017 med nesten 0,5 prosent. De har fått med seg at inflasjonen er høyere, og de tror inflasjonen blir høyere neste år enn de hittil har trodd. Det er åpenbart et element av lønns- og prisspiral her, sier Olsen til Finansavisen.

Flere nyheter:

Kan gi rentesjokk, gullrush og børsfall
Megler: Dette kan snart gi priser på 200.000 kroner kvadratmeteren
Stordalens kjøper nytt privatfly

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer