Frykter mafia bak mordbrann

Svensk hotell forsøkt presset for beskyttelsespenger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

143 gjester evakuert

143 hotellgjester på Scandic Grand Central Hotel reddet livet natt til 17.mai i Gävle i Sverige. Brannen begynte ved ett-tida på natta. Bare flaks førte til at ingen omkom, og politiet kaller brannen for en mordbrann.

Natten før, mellom 15. og 16. mai, ble det oppdaget en brann i baren på hotellet på omtrent samme tid. Gjerningsmennene kastet to flasker med brennende bensin inn gjennom et vindu i hotellets restaurant, skriver Aftonbladet i dag.

Truet hotelleier

Eierne av hotellet har i avhør forklart at de ble oppsøkt av to menn som krevde beskyttelsespenger for å «passe på» den nye nattklubben CH i hotellet og ville overta driften av garderoben. Men hotellet sa nei og sendte mennene på dør.

- Det kommer til skje saker og ting, sa mennene da de forlot hotellet.

Hendelsen skjedde for to uker siden.

Politiet har et godt signalement av mannen og håper at han finnes i politiets registre. De har også gjort tekniske funn som kan avsløre hvem mennene er og om de står bak brannen som satte 143 mennesker i fare.

MORDBRANN: Bare flaks førte til at ingen omkom i den voldsomme brannen på hotellet i Gävle. Politiet tror at en mafialiknende organisasjon står bak. Foto: SCANPIX
MORDBRANN: Bare flaks førte til at ingen omkom i den voldsomme brannen på hotellet i Gävle. Politiet tror at en mafialiknende organisasjon står bak. Foto: SCANPIX Vis mer

Brukte brannbomber

Den voldsomme brannen natt til 17.mai ble oppdaget klokka 01.08. Gjerningsmennene hadde knust en glassdør for å komme inn. Flere brannbomber hadde eksplodert nær bardisken.

Branningeniør Tommy Fredriksson var blant de første som kom inn i det utbrente lokalet. Han sier til Aftonbladet at synes var sjokkerende.

- Det var som å se bilder fra andre verdenskrig, sier han til den svenske avisa.

Tak hadde ramlet ned, og man kunne se hva som var på veggene på hotellrommene mange etasjer opp i hotellet.

- Dette er et oppsiktsvekkende attentat, sier Maria Palmeus i svensk politi. Utover dét vil politiet knapt kommentere saken over mediene fordi den er så følsom.

Ifølge AFtonbladets kilder peker spor mot Uppsala, og politiet i Uppsala er koblet inn i etterforskningen.

Dårlig sikkerhet

Samtidig raser flere av hotellgjestene mot det de mener var dårlig sikkerhet, skriver Expressen. Mange hørte aldri noen brannalarm og måtte vekkes av andre gjester og politi. Enkelte ble reddet av venner som ringte på mobiltelefon og varslet brannen.

I

Det var ingen som hadde sentralnøkkel til alle rommene, slik at det var vanskelig å komme seg inn i rommene for å se etter skadde. Eldre gjester måtte evakuere via brannstiger.

Gjestene påpeker også at det ikke var noen som holdt oversikt på utsiden over hvor mange gjester som hadde kommet ut eller hvilke rom de lå på. Dermed var det umulig å vite om det var folk på rommene som ikke hadde kommet seg ut.