NYE GJENGER: Stadig flere nigerianske gjenger slår seg ned på Scicilia, og etter at politiet begynte å slå ned på den italienske mafiaen får de stadig mer handlingsrom. Her blir Cosa Nostra-nestlederen Domenico Raccuglia arrestert i november 2009. Foto: AFP PHOTO / Marcello PATERNOSTRO / NTB Scanpix
NYE GJENGER: Stadig flere nigerianske gjenger slår seg ned på Scicilia, og etter at politiet begynte å slå ned på den italienske mafiaen får de stadig mer handlingsrom. Her blir Cosa Nostra-nestlederen Domenico Raccuglia arrestert i november 2009. Foto: AFP PHOTO / Marcello PATERNOSTRO / NTB ScanpixVis mer

Frykter mafiakrig på Sicilia: 
- Cosa Nostra er for sterke. De kan ikke sammenliknes

Nigerianske gjenger tar over nye områder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sicilia og Palermo er i den kriminelle verden synonymt med den italienske mafiaen - Cosa Nostra.

Men i den senere tiden har en ny kriminell gruppering slått seg opp på øya utenfor den italienske sørkysten - nigerianere som har flyttet til Europa i håp om å skaffe seg et nytt og bedre liv. Det skriver The Guardian.

- For sterke

Tradisjonelt sett har Cosa Nostra-mafiaen hatt stålkontroll på alle former for ulovlig virksomhet her, men de nigerianske gjengene tar kontroll over stadig større del av narkotika- og prostitusjonshandelen.

Dette er det flere årsaker til. For det første har ikke mafiaen lagt særlig vekt på prostitusjon. For det andre har italienske myndigheter de siste årene trappet opp kampen mot den organiserte kriminaliteten betraktelig. Det eksisterer nå en «skjør våpenhvile» mellom nigerianerne og Cosa Nostra.

Leonardo Agueci jobber for påtalemyndighetene i Palermo. Han forteller til The Guardian at det tradisjonelt sett har vært en klar forskjell i rangen på de to organisasjonene. Og selv om det kan komme til konfrontasjoner mellom de to, er det ifølge ham klart hvem som er den sterkeste.

- I øyeblikket har jeg vanskelig for å se at nigerianerne skal ta over Sicilia. Cosa Nostra er for sterke. De kan ikke sammenliknes med de nigerianske klanene, sier han.

Lokkes til Europa

Avisa skriver også at flere av de organiserte nigerianske gjengene kan spores tilbake til en studentorganisasjon ved navn «Black Axe» i den nigerianske byen Benin. Disse har spesialisert seg i rekruttering av prostituerte.

Arbeidsledigheten i Nigeria er høy, og mange unge kvinner lar seg lokke av lovnader om arbeid og et bedre liv i Europa.

Når de så er overtalt, blir de tvunget til å jobbe som prostituerte for å betale ned «gjeld» og for selve overfarten til Italia.

Dersom noen nekter å selge sex for å betale det de skylder, skyr ikke gjengene noen midler for å få kvinnene til å forandre mening.

Denne voldelige framferden har fått politiet til å gjennomføre flere arrestasjoner også blant nigerianerne.

OVERDÅDIG: Massene flokket seg sammen i Roma fredag for å ta et siste farvel med Casamonica klan-lederen Vittorio Casamonica. Video: Reuters / Marianne C. Huseby Vis mer

Arrestasjon

Et eksempel på politiets nådeløse jakt på bakmennene i Cosa Nostra, kom i august i fjor. Da ble 11 menn, som angivelig er Cosa Nostra-lederen Matteo Messina Denaros nærmeste støttespillere, arrestert.

Mennene ble tatt etter at politiet avslørte at de kommuniserte via lapper med et kodespråk hvor kriminelle planer ble kamuflert som organisering av sauehold, skrev nyhetsbyrået AP.

Politiet overvåket flere sauegårder på Sicilia, og oppdaget at mennene kunne samle seg til møter etter at de fikk lapper med beskjeder som «høyet er tørt» og «jordet er klart for å gjødsles». I tillegg ble beskjeder som «jeg kommer med ricotta til deg senere» (ricotta ble opprinnelig fremstilt av myse fra produksjon av saueost) gitt over telefon.

Flere av beskjedene skal ha kommet fra, og blitt sendt videre til, Denaro. Kommunikasjonsmetoden kalles pizzino, og lappene ble blant annet gjemt under steiner og gravd ned i jorda på avtalte steder.

Denaro er blitt kalt «mafiaens utenriksminister», på grunn av sin innflytelse på det internasjonale heroinmarkedet. 54-åringen har vært regnes som nummer én i mafianettverket Cosa Nostra på Sicilia etter at Bernardo Provenzano ble arrestert i 2006 etter 43 år på rømmen.

Denaro har vært ettersøkt siden 1993, da han ble siktet for bombeangrep rettet mot mafiagranskere i blant annet Roma og Milano.

Drapsmann

Denaro har bygd seg opp et rykte som en nødeløs drapsmann. Ifølge Telegraph er han kjent for å ha skrytt av å ha drept så mange at likene kunne fylt en egen kirkegård. Samtidig er han regnet som en playboy. Som Simen Ekern skrev i Dagbladet i 2006: På ett vis er han en ganske annen type enn den gamle bossen, som levde et spartansk liv i skjul i åra før han ble tatt.

Denaro foretrekker nye Versace-dresser, raske Porcher og unge modeller framfor slitte olabukser og kokte grønnsaker.

Ifølge Daily Beast er han også kjent for sin forkjærlighet for data- og videospill. Mens han har vært ettersøkt skal han også ha dratt til Barcelona for å gjennomføre en laseroperasjon av et øye.

I 2006 det antatt at han hadde mer enn femti liv på samvittigheten, og at han blant annet skal ha tatt livet av en rival i hjembyen Trapani, før han kvelte rivalens kjæreste som var gravid i tredje måned.

UNIKE OPPTAK: Dette er noe av videoen italiensk politi har publisert. Den viser blant annet personer politiet mener er medlemmer av den fryktede 'Ndrangheta-mafiaen som kysser hverandre. Video: Italiensk politi Vis mer