- Frykter mange døde der nede

Katrina etterlater seg store ødeleggelser. Foreløpig er 55 mennesker bekreftet omkommet. Tallene kan stige betraktelig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) Ingen vet hvor mange som totalt er omkommet i orkanens herjinger.

50 mennesker er bekreftet omkommet bare i Harrison County i Mississippi, melder AP.

30 av dødsfallene inntraff da et leilighetskompleks i casinobyen Biloxi raste sammen. 

I tillegg har to mennesker i Alabama mistet livet i trafikkulykker forårsaket av vind, og ytterligere fire er bekreftet omkommet i Mississippi. Tre av dem på grunn av fallende trær.

Flere av de som er savnet ville ikke evakuere før stormen slo til.

- For noen av dem var det deres siste kveld på jorda. Det er en hard måte å lære på, sa Terry Ebbert, en av sikkerhetssjefene i New Orleans til AP. 

Innbyggerne i området der Katrina allerede har herjet, vender så smått tilbake til hjemmene sine for å se hvilken skade orkanen har gjort. Samtidig har Katrina avtatt i styrke, men herjer fortsatt videre i amerikanske delstater. 

Mandag kveld erklærte president Bush at Louisiana og Mississippi er katastrofeområder.

ET HJEM: Rick Shaw og sønnen George fikk et tre inn gjennom taket i stua. Foto: SCANPIX
ET HJEM: Rick Shaw og sønnen George fikk et tre inn gjennom taket i stua. Foto: SCANPIX Vis mer


Frykter springflo

Flere steder ventes det nå store oversvømmelser i kjølvannet av stormen. Ifølge værtjenesten er det store og livstruende oversvømmelser flere steder langs kysten av Louisiana og Mississippi.

Mississippis guvernør Haley Barbour sier til CNN at Katrina slo inn over staten som «et tonn med murstein». På spørsmål fra reportere om hva han frykter mest, svarte han:


- At det er mange døde der nede

Venter på hjelp

Elva Mississippi har flere steder steget over sine bredder med fire meter. Deler av New Orleans står under to meter med vann, og enkelte steder er vannstanden på over tre og en halv meter.

Over en million mennesker fra Loisiana til Panhandle i Florida er uten strøm, og myndighetene sier det kan ta opp til to måneder før strømforsyningen er tilbake for alle.

Flere av vannpumpene som skulle ta unna vann fra bykjernen, brøt sammen da strømmen gikk. Store deler av områdene der stormen har herjet, ligger nå i halvmørke.

Folk søkte tilflukt på hustak og andre høyder. Bare i New Orleans-området skal om lag 200 mennesker være hentet ned og berget med båter.  

- Vi ber for at antallet omkomne er begrenset, men frykter at det kan være motsatt, sier guvernør i Louisiana, Kathleen Blanco.

- Jeg har hammer og øks og brekkjern. Be noen om å komme og hente meg. Jeg vil leve, sa Chris Robinson fra hjemmet sitt til en AP-reporter.

CNNs reporter sier at det er bølgene i gatene er like store som ute på åpent hav.

Innbyggerne som har evakuert katastrofeområdene oppfordres til ikke å vende tilbake før situasjonene er mer oversiktelig.

New Orleans ligger syv timer etter Norge. Myndighetene håper at redningsmannskaper skal klare å hente flest mulig av dem som er fanget før det blir natt. Men mange må regne med at hjelpen ikke kommer før det er blitt lyst i morgen. 

Voldsomme skader 

Sky News siterer forsikingsselskaper som hevder at orkanen kan ha gjort skadeverk for nærmere 250 milliarder kroner. Dermed er Katrina den mest kostbare orkanen USA har opplevd.

Oljeraffineriene i Gulfen dreiv med redusert kapasitet en periode i natt, men tilstanden betegnes ikke som alarmerende, skriver AP.

DRO HJEM:</B> Fred Wright og kona Carol valgte å trosse myndighetenes råd og dra hjem for å se skadene. Eiendommen deres er under vann.
ØDELAGT:</B> En bil er delvis knust under en av utallige bygninger som har rast sammen i New Orleans.
OMKOM:</B> Sjåføren av denne bilen omkom da bilen ble tatt av vinden og slengt inn i et tre.
FLERE KNUSTE BILER:</B> Ingen mennesker døde her. Men Katrina har krevd menneskeliv og gjort gigantiske materielle skader.