RAMMET AV SYKLON:  Syklonen Pam har rasert deler av hovedstaden Port Vila på Vanuatu, med vinder opp til 250 kilometer i timen. Foto: Reuters / UNICEF Pacific / NTB Scanpix
RAMMET AV SYKLON: Syklonen Pam har rasert deler av hovedstaden Port Vila på Vanuatu, med vinder opp til 250 kilometer i timen. Foto: Reuters / UNICEF Pacific / NTB ScanpixVis mer

Frykter mange døde etter syklonen i Stillehavet.

«Fullstendig ødeleggelse» på Vanuatu.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tropiske syklonen «Pam» har rammet det fattige og lavtliggende øyriket Vanuatu, og det meldes ifølge nyhetsbyrået AFP om «fullstendig ødeleggelse».

Nå kommer de første bekreftelsene om dødsfall som følge av syklonen. UNICEF bekrefter at minst seks personer er drept i øystaten Vanuatu.

- Det første vi tenker på nå, er frykten for høye dødstall, men også enorme ødeleggelser på den materielle delen av samfunnet, sa Sune Gudnitz, regionaldirektør director for UNOCHA, til Reuters fredag kveld.

Flom - Det føltes ut som om verden var i ferd med å gå under, sier Alice Clements, talskvinne for FNs barnefond (UNICEF) på telefon til nyhetsbyrået Reuters fra øystatens hovedstad Port Vila.

Hvor omfattende skade syklonen har gjort siden den feide inn over øya sør i Stillehavet sent fredag, er fortsatt ukjent. Kommunikasjonen med omverdenen er i stor grad slått ut. Øyevitner forteller om opptil åtte meter høye bølger og flom i Port Vila.

- Det er som om en bombe har gått av i sentrum av byen. Det finnes ikke strøm eller vann. Vi hører ubekreftede rapporter om døde og mange sårede. Vi vet at folk ber om hjelp, sier Clements.

Endret retning Chloe Morrison, en hjelpearbeider i Port Vila, forteller om forholdene.

- Det kommer rapporter fra kollegaer om hele landsbyer som bokstavelig talt har blåst vekk iløpet av natta. Flere hus har blitt plukket opp som konfetti.

Port Vila ble truffet rett på. Tidligere prognoser viste at PAM ville passere 100 miles øst for Port Vila, noe som ville ha spart øysamfunnet for store skader, men den endret retning i siste liten.

Dagbladet skrev i går om de tre nordmennene som er på øya. I går formiddag var de ved godt mot, men kommunikasjonslinjene har falt sammen etter det.

Dagbladet oppdaterer

ØDELEGGELSER: Den tropiske syklonen «Pam» har rammet den fattige og lavtliggende stillehavsøya Vanuatu, og det meldes ifølge nyhetsbyrået AFP om «fullstendig ødeleggelse». Foto: AP Photo/350.org, Isso Nihemi/NTB Scanpix
ØDELEGGELSER: Den tropiske syklonen «Pam» har rammet den fattige og lavtliggende stillehavsøya Vanuatu, og det meldes ifølge nyhetsbyrået AFP om «fullstendig ødeleggelse». Foto: AP Photo/350.org, Isso Nihemi/NTB Scanpix Vis mer