Frykter Maria Amelie vil gjemme seg om hun løslates

Politiets utlendingsenhet mener det er reell fare for at Maria Amelie vil gå i skjul.

FRYKTER HUN VIL GJEMME SEG: Politiets utlendingsenhet mener det er en reell fare for at Maria Amelie vil gjemme seg om hun får gå fri. Foto: Øistein Norum Monsen/Dagbladet
FRYKTER HUN VIL GJEMME SEG: Politiets utlendingsenhet mener det er en reell fare for at Maria Amelie vil gjemme seg om hun får gå fri. Foto: Øistein Norum Monsen/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kort tid etter at Borgar lagmannsrett hadde avgjort at Maria Amelie kunne slippes fri fordi de mener det ikke er fare for unndragelse, besluttet Politiets utlendingsenhet (PU) å anke lagmannsrettens kjennelse og bedt om at fengslingen opprettholdes inntil saken er avgjort av Høyesterett.

Det betyr av Maria Amelie etter all synlighet blir sittende på Trandum ihvertfall til i morgen, da det er ventet at Høyesterett kommer med en endelig avgjørelse.

Frykter hun vil gå i skjul - PU mottok i dag kjennelse fra Borgarting lagmannsrett som opphever fengslingen av Madina Salamova, også kjent som Maria Amelie. Lagmannsretten fastslår at det er fare for unndragelse, men legger til grunn at meldeplikt hos politiet er tilstrekkelig for å sikre retur, skrev PU i en pressemelding tidligere i dag.

PU har tidligere fått medhold av Oslo tingrett om at fengsling er nødvendig, og PU mener det fortsatt er kvalifisert fare for unndragelse, og at hun derfor bør fengsles.

- Det handler mye om hvilket sted hun skal være på inntil hun blir sendt ut av landet. Vi mener det er en reell fare for at hun kan gå i skjul dersom hun slippes fri. Vi ønsker jo å sikre gjennomføring av uttransportering, og da er det best at hun sitter på Trandum, sier informasjonssjef Roar Hanssen i PU.

- Mener dere enkelte av de mange støttespillerne hun har kan være aktuelle for å hjelpe henne med å skjule seg eller rømme?

- Jeg vil ikke si hvilke vurderinger vi har gjort, men vi mener det er forhold som gjør at hun bør holdes på Trandum.

- Gale opplysninger PU har siden pågripelsen av Maria Amelie fått kraftig kritikk for hvordan pågripelsen ble gjennomført.

- Det er ikke alt som har vært korrekt, og vi har ønsket å redegjøre for det og jobbe for å få fram fakta i saken. Blant annet har man hevdet gang på gang at det var åtte tjenestemenn tilstede under pågripelsen, når det bare var fem som var det. I tillegg har man via media fått et inntrykk av at dette skjedde på trappa på Nansenskolen, når det skjedde en halv kilometer unna, sier han.

PU understreker at det ikke bare er forhold rundt personen som skal pågripes som avgjør hvordan pågripelsen faktisk skjer, og begrunner bruk av fem politimenn i saken med at pågripelsen skjedde på offentlig sted og for å hindre innblanding fra utenforstående.

- Mener dere at det har vært et ensidig fokus i denne saken?

REAGERER PÅ GALE OPPLYSNINGER: Informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets Utlendingsenhet mener det er en fare for at Maria Amelie vil gå i skjul om hun slippes løs fra Trandum.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
REAGERER PÅ GALE OPPLYSNINGER: Informasjonssjef Roar Hanssen i Politiets Utlendingsenhet mener det er en fare for at Maria Amelie vil gå i skjul om hun slippes løs fra Trandum. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Jeg vil ikke kommentere det, og jeg vet ikke hvor den gale informasjonen kommer fra. Vi ønsker å få fram vårt syn og fakta i saken, slik at folk kan ta slutninger basert på fakta istedet for antakelser og spekulasjoner.

- Skjønner engasjementet - Er det kritikkverdig at folk har tatt slutninger uten å basere det på det dere mener er fakta?

- Jeg skjønner at det er engasjement i saken, men vår hensikt i dag er å få fram faktaopplysningene vi har, og la folk vurdere det på bakgrunn av det framfor spekulasjoner.

Agderposten skrev i dag at en narkotikasiktet ulovlig mannlig innvandrer fra Afghanistan hadde blitt sluppet løs fordi det ikke var plass til ham, mens det derimot var plass til Maria Amelie et døgn senere.

- Det er en utrolig merkelig kobling, som ikke er noen kobling overhodet. Maria Amelie tok ikke plassen til afghaneren, for enslige menn plasseres ikke på avdelingen for kvinner, sier Hanssen.

Maria Amelies forsvarer, advokat Brynjulf Risnes, avviser at det er fare for at hun vil stikke av eller gjemme seg for politiet.

- Hun vil ikke gjemme seg dersom hun blir løslatt. Hun kommer til å dra hjem til samboerens leilighet, og der vil hun være når politiet ønsker å hente henne. Hun vil ikke unndra seg politiet, sier Risnes til Dagbladet.