<strong>HAI:</strong> Dyreverngruppa Shark Allies frykter en hai-massakre hvis en coronavaksine med oljen skvalen blir masseprodusert. Foto: NTB
HAI: Dyreverngruppa Shark Allies frykter en hai-massakre hvis en coronavaksine med oljen skvalen blir masseprodusert. Foto: NTB Vis mer

Coronaviruset:

Frykter massakre for vaksine

Vaksineingrediensen finnes naturlig i haier. For å få nok av den frykter miljøvernere en haimassakre uten like.

Publisert
Sist oppdatert

I flere av coronavaksinekandidatene som nå er under utvikling, er en av ingrediensene den naturlige oljen skvalen.

Oljen tas i bruk i en rekke produkter, deriblant i kosmetikk og i maskinolje, men brukes også i en rekke vaksiner som såkalt adjuvant - altså noe som forsterker effekten av immunforsvarets respons.

Men skvalen er i utgangspunktet et naturlig stoff, som forekommer i en rekke planter og dyr. I haier er forekomsten av skvalen særlig stor.

Derfor frykter dyrevernsgruppa Shark Allies en regelrett massakre av haier hvis en av vaksinekandidatene som bruker ikke-syntetisk skvalen i sin vaksine, blir godkjent og deretter masseprodusert, skriver Sky News.

CORONA: Møt hunden Kössi, som kan lukte seg fram til om du er smittet av Covid-19. Video: AP / Reporter: Jeanette N. Vik Vis mer

Halv million

3000 haier er nødt til å slaktes for å utvinne ett tonn skvalen, og for å produsere nok skvalen til en milliard vaksinedoser, trengs det betydelig mer skvalen enn ett tonn, skriver Sky News.

Dyrevernsgruppa Shark Allies frykter at så mange som 250 000 kan måtte slaktes for å utvinne nok Skvalen til en milliard vaksinedoser, men det er slett ikke sikkert det er nok.

Det er ikke usannsynlig at en fungerende vaksine mot coronaviruset, er nødt til å bestå av to doser for å få effekt.

Skulle det være tilfellet, frykter organisasjonen at ytterligere 250 000 haier - til sammen en halv million haier - er nødt til å slaktes for å produsere nok vaksiner.

- Å utvinne noe fra ville dyr kommer aldri til å bli bærekraftig, spesielt hvis det er snakk om et rovdyr som ikke reproduserer i store antall, sier Stefanie Brendl, grunnleggeren av Shark Allies.

NYE FUNN: Hos pasienter som har dødd av coronaviruset har det blitt rapportert funn av en klar, flytende gelé, melder P4 Västerbotten torsdag morgen. Vis mer

- Billig og enkelt

Langt fra alle vaksinekandidatene tar i bruk naturlig skvalen, og en rekke forskere gjør nå forsøk med syntetisk skvalen framstilt fra fermentert sukkerrør, ifølge International Business Times, som også omtaler saken.

I tillegg finnes som nevnt oljen i andre planteprodukter, men den er vanskeligere - og derfor dyrere - å utvinne, ifølge nettavisa.

- Skvalen framstilt fra haileverolje er vanligst å bruke fordi det er billig, og enkelt å få tak i, ikke fordi det er mer effektivt enn skvalen fra andre kilder, sier Brendl, ifølge International Business Times.

Og det er også grunnen til at det, ifølge Shark Allies, slaktes flere enn tre millioner haier hvert år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer