VENTER BLODBAD: Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA har offentliggjort dette bildet fra byen Homs. Tusenvis av væpnede soldater og militser har omringet byen og forbereder et angrep, ifølge opprørerne. De frykter et blodbad. Foto: AP Photo/SANA/SCANPIX
VENTER BLODBAD: Det statlige syriske nyhetsbyrået SANA har offentliggjort dette bildet fra byen Homs. Tusenvis av væpnede soldater og militser har omringet byen og forbereder et angrep, ifølge opprørerne. De frykter et blodbad. Foto: AP Photo/SANA/SCANPIXVis mer

Frykter massakre i Syria

Tusenvis av soldater og militser som støtter regimet har omringet byen Homs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av soldater og militser som støtter regimet i Syria, har omringet byen Homs og forbereder et større angrep, ifølge syriske opposisjonelle.

- Siden tidlig fredag morgen har regjeringsstyrker skutt mot områder nær bydelen Baba Amr for å hindre folk i å delta i protestene, sier aktivisten Omar Homsi på telefon til nyhetsbyrået DPA.

Minst ti personer skal hittil være drept i Homs, mens aktivister på bakken har samlet informasjon som tyder på at regimet er i ferd med å innlede en massakre, hevder opposisjonelle i Det syriske nasjonalrådet (SNC), som fungerer som en paraplyorganisasjon for motstandere av Bashar al-Assads regime

Ber om støtte - Vi ber om internasjonal støtte for å stanse massakren som er på vei, og som kan være den største hittil, sier Osama Kadi, som er representant for SNC i Canada og fredag møtte utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Støre sa til NTB etter møtet med delegasjonen fra SNC at han følte det var dyp uro blant dem for situasjonen på bakken i Homs.

- Det som gjelder nå, er å sette et massivt søkelys på situasjonen slik at terskelen høynes for et angrep på sivile. Assad-regimet skal oppleve at verden følger med, sa han og understreket at Norge tar sterkt avstand fra bruk av militære mot befolkningen.

Ødelagt oljerørledning Kadi sier at president Assads regime bruker angrepet på en oljerørledning knyttet til et raffineri i Homs som påskudd for å aksjonere mot byen, som har vært beleiret i flere måneder.

Rørledningen gikk i lufta torsdag, og myndighetene beskylder terrorister for å stå bak angrepet. Opposisjonelle mener imidlertid oljeledningen i Homs, som har vært sentrum for folkeopprøret mot Assad, ble ødelagt av regimet.

- Det er mye sikkerhet rundt oljeledningen og umulig for andre å nærme seg, sier Kadi.

Han mener at regimet forbereder seg på en massakre for å utslette Homs, på samme måte som regimet i 1982 angrep Hama og utraderte en islamsk opposisjon.

- Skitne triks Homs' 1,6 millioner innbyggere er i store trekk delt inn etter sekteriske linjer og er en potensiell kruttønne som regimet forsøker å utnytte, ifølge SNC.

- Regimet har forsøkt å antenne en sekterisk konflikt med mange skitne triks, deriblant å bombe og brenne moskeer, tortur og drap av unge menn og bortføring av kvinner og barn, mener de opposisjonelle.

Øyenvitner i byen forteller at et økende antall soldater og medlemmer av den fryktede Shabbiha-militsen, støttet av pansrede kjøretøyer, har opprettet over 60 kontrollposter i området.

- Den syriske hæren skjerper beleiringen av Homs og forbereder et angrep for å knuse motstanden i provinsen, sier aktivisten Homsi til DPA.

4.000 drepte Samtidig ble det meldt om protester i flere syriske provinser fredag. Opp mot 30 sivile skal blitt drept i Homs, Damaskus, Deraa og Hama, blant dem fire barn. Demonstrasjonene skjer angivelig til støtte for en landsomfattende «verdighetsstreik» som etter planen skal starte søndag.

Over 4.000 mennesker har mistet livet i Syria siden demonstrasjonene startet i midten av mars, ifølge FN. Assad kritiserte tidligere denne uken FNs anslag, men generalsekretær Ban Ki-moon gjentok fredag at tallene er basert på flere, svært troverdige kilder.

Frankrike, Storbritannia og Tyskland har bedt om at FNs menneskerettighetssjef Navi Pillay orienterer Sikkerhetsrådet om situasjonen innen tirsdag.

- Det vil være nyttig fordi det vil gjøre Sikkerhetsrådet i stand til å utrede sitt ansvar, sier en anonym FN-diplomat til AFP.

(NTB)