Frykter massedrapene vil hjelpe Breiviks budskap

Oslo-ordfører Fabian Stang synes Norge nå «er i grenseland».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvis det er slik at man kan få fram sitt politiske budskap ved å ta livet av noen ... Det synes jeg er veldig bekymringsfullt, sier Oslos ordfører Fabian Stang (H) inne på et trangt kontor ved siden av Dagbladets TV-studio.

I ettermiddagens direktesending, hvor Stang deltok, formidlet han det viktigste budskapet sitt etter terrortragedien den 22. juli: At vi ikke må dømme noen etter deres hudfarge, bakgrunn eller religiøse tilhørighet.

- Den beste måten å straffe morderen på, er at vi skaper et varmere, rausere, mer inkluderende samfunn, sier Stang.

Bekymret Etter direktesendingen forklarte Stang hvorfor han er bekymret.

- For meg er det viktig at ofrene ikke døde forgjeves, og jeg mener at den beste måten å hedre dem er å skapet et varmere, rausere og mer inkluderende samfunn. Men hvis resultatet av deres død blir at han får en talerstol som han ikke fortjente før han gjorde dette, så smerter det meg.

Han er i tvil om det har skjedd.

- Vi er i et grenseland, sier Stang.

Ute av debatten Oslos ordfører prøver å ikke la rettssaken mot Anders Behring Breivik ta for mye tid, fordi han heller vil bruke tida si på å ta vare på Oslos innbyggere.

- Jeg er opptatt av at Breivik skal få sin straff, men jeg er også opptatt av å leve videre, sier Stang.

Han forteller at han diskuterer politikk nesten med hvem som helst, men at han har ett viktig unntak:

- Jeg vil ikke debattere politikk med en som har krenket det ukrenkelige, nemlig menneskeverdet. For meg har han gått ut av debatten. Jeg diskuterer med hvem som helst andre, som gjør det med respekt for medmennesker, sier Stang.

Breiviks «begrunnelse» Han advarer mot å legge for mye vekt på begrunnelsene Breivik nå kommer med i retten.

- Hvis vi lar oss friste til å tenke at hans eventuelle begrunnelse har betydning, har vi kommet galt ut, for det finnes ingen begrunnelse som er god nok til å ta en annens liv. Jeg håper at vi besinner oss og legger mer vekt på det rettssaken skal gå ut på, enn å kringkaste for mye av hans såkalte begrunnelse, sier Fabian Stang til Dagbladet.

Begge ble rammet Terrorangrepet mot Norge i fjor sommer rammet på mange måter oss alle sammen, men for ordførerne Fabian Stang og Per Ragnvald Berger ble det ekstra nært.

De er ordførere i henholdsvis Oslo og Hole, de to kommunene terrorangrepet utspilte seg i.

I dag møtte begge to opp i Dagbladets studio. Berger har tatt turen til Oslo for å følge rettssaken mot Breivik, og forteller Dagbladet om hvordan han opplevde 22. juli og hva kommunen gjorde for å hjelpe alle involverte.

- Hvordan har dette forandret Hole kommune?

- Vi har et slagord i Hole som heter «eventyrlig fortid - eventyrlig framtid». Jeg sa like etter Utøya-hendelsen at den bindestreken imellom kanskje var det som skjedde da. Vi må forme denne eventyrlige framtida sammen og forsøke å støtte opp om hverandre, sa Berger.

 SAMMEN:  De to ordførerne Fabian Stang i Oslo og Per Rangvald Berger i Hole møtte hverandre i Oslo i dag. Foto: HANSEN NINA / Dagbladet
SAMMEN: De to ordførerne Fabian Stang i Oslo og Per Rangvald Berger i Hole møtte hverandre i Oslo i dag. Foto: HANSEN NINA / Dagbladet Vis mer