Frykter masseslakt

Oskar Renslo er bonde i Nesbyen, og ble hardt rammet av ekstremværet «Hans». Nå mangler han halvparten av vinterfôret sitt.

ØDELAGT: Store deler av andre slåtten på jordet til bonde Oskar Renslo er ødelagt etter flommen som rammet Nesbyen i forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
ØDELAGT: Store deler av andre slåtten på jordet til bonde Oskar Renslo er ødelagt etter flommen som rammet Nesbyen i forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NESBYEN (Dagbladet): - Den største bekymringen nå er at jeg ikke skal ha nok mat til dyra og at jeg må slakte ut.

Vi er på jordet til Oskar Renslo i Nesbyen. Her skulle gresset være klart til og slås. Andre slåtten skulle bli rekordavling, til tross til tørken som rammet på forsommeren.

Men nå er alt tapt, forteller bonden.

- Lukter kloakk

Det som skulle bli vinterfôret til kuene, er nå ødelagt etter at ekstremværet «Hans» rammet forrige uke. I Nesbyen førte de enorme nedbørsmengdene til en stor flom. Natt til onsdag ble 150 til 200 beboere evakuert fra hjemmene sine.

Heldigvis ble gården til Renslo, som ligger på en høyde, skjermet fra flommen. Men jordene han forpakter ligger nær riksveien mot Nesbyen, og ble oversvømt av regnmassene som kom.

Nå kan ikke avlingen lenger brukes til fôr.

BRUNT: Oskar Renslo viser en forurenset rundball hvor vannet er nærmere mørk brunt. Normalt burde fargen være lys grønn, ifølge bonden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
BRUNT: Oskar Renslo viser en forurenset rundball hvor vannet er nærmere mørk brunt. Normalt burde fargen være lys grønn, ifølge bonden. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Renslo bøyer seg ned, eksponerer bakken og trekker opp litt av gresset. Her vises restene etter flommen: Slam og gørr belegger rot og bunn. Han plukker det opp, tar det mot nesa:

- Her lukter det faktisk kloakk.

Fortsatt er jordet oversvømt. Flere steder vasser vi i mørkt vann som når oss opp til midten av leggen.

- Det er det mest ekstreme jeg har opplevd i min tid, sier bonden.

Han anslår at han har mistet avling som tilsvarer 500-600 rundballer.

Sammen med kona Tone Renslo har han drevet gården, der begge jobber hundre prosent, i 33 år. De har omkring 55 melkekyr og 150 dyr totalt.

Kamp mot klokka

En stor del av bondens areal ble hardt rammet av flommen. Renslo anslår at nesten 200 mål er berørt, mens de resterende 70 til 80 målene han har, gikk fri.

På de berørte jordene hadde han stablet flere hundre rundballer. Under flommen mistet han over 400 av dem til elva.

TATT AV ELVA: Ved broa er det herreløse rundballer og annet søppel som ble tatt av Hallingdalselva ved fylkesvei 212. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TATT AV ELVA: Ved broa er det herreløse rundballer og annet søppel som ble tatt av Hallingdalselva ved fylkesvei 212. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Én rundball veier rundt 800 til 900 kilo, og prisen i tillegg til frakt ligger på omtrent 1000 kroner, ifølge bonden.

Da Renslo i begynnelsen av forrige uke fikk meldinger om at vannstanden ville stige mer enn forventet, kjørte han ned mot Nesbyen.

På riksveien sto lastebilen som skulle frakte rundballene til et jorde høyere opp. Så fikk Renslo beskjed om at veien kom til å bli stengt.

Det ble en kamp mot klokka for å redde rundballene, som allerede var fanget av vannmassene.

- Rundballene lå og fløt, og jeg tenkte at «jeg kan ikke la disse reise». Så jeg kastet klærne og hoppet uti, forteller Renslo.

- Noen av rundballene lå for langt ute til at jeg fikk tak i dem, men jeg fikk hjelp av en kanopadler som fikk dytta de inntil meg. På den måten fikk jeg dem nærmere krana som kunne løfte de.

Allerede nådde vannet ham til bukselinningen.

- Innen jeg var ferdig, hadde jeg vann til midt på brystet, så det steg innmari fort.

FORURENSET: På jordet til Renslo er noen rundballer merket med X. Disse er forurenset og ubrukelige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FORURENSET: På jordet til Renslo er noen rundballer merket med X. Disse er forurenset og ubrukelige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Renslo kjørte videre til et annet jorde hvor hovedmengden av rundballer lå, men der hadde vannet steget såpass mye at han ikke kom fram med traktoren, forteller han.

- Der klarte jeg ikke berge noe. Jeg turte ikke gå ut der heller, det kunne fort endt med at jeg hadde fått rundballene over meg.

Bekymret

Det er gått ei uke siden Renslo jobbet iherdig med å berge rundballene på jordet. Ekstremværet er over for denne gang.

Vi blir med ham fra jordet og til kulturhuset i Nesbyen, som i dag er fullsatt av bønder. Landbruksdirektoratet, Mattilsynet, Statsforvalteren og Gjensidige forsikring skal holde et informasjonsmøte for de mange bøndene i området.

FULLSATT SAL: På informasjonsmøte gikk aktører igjennom ordninger for bøndene, noen av innslagene var digitale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FULLSATT SAL: På informasjonsmøte gikk aktører igjennom ordninger for bøndene, noen av innslagene var digitale. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

For hvordan skal bøndene gå fram nå?

Bøndene i salen er tydelig bekymret, og vil ha klarhet i nettopp dette. Hva slags hjelp vil de få, og hvordan går de fram? Mange er hardt rammet — hva vil bli dekket, og hva vil bli tap?

SPØRSMÅLSRUNDE: Etter hver aktør var det spørsmål fra salen, hvor de bøndene kunne stille konkrete spørsmål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SPØRSMÅLSRUNDE: Etter hver aktør var det spørsmål fra salen, hvor de bøndene kunne stille konkrete spørsmål. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Iblant er ordskiftet i rommet ampert, flere uttrykker fortvilelse over omstendighetene. Et av spørsmålene som blir tatt opp er om tapet av den ødelagte dyrkbare jorda vil bli dekket, eller om inntektsgrunnlaget vil være tapt.

Store tap

- Akkurat nå er jeg litt tom egentlig, sier Renslo når møtet er ferdig.

Rundballene som gikk tapt, blir dekket av forsikring, forteller han. Men avlingen som fortsatt er på jordet, er det verre med. Arbeidet for å slå den ødelagte avlingen er dekket, minus 30 prosent egenandel, forklarer han.

- Fôret som nå ligger igjen på jordene, tilsvarer over en halv million i verdi.

- Det vil jeg ikke få dekket fordi jeg har for store avlinger.

Renslo sier utregninger må gjøres, men:

- Slik jeg føler det nå, så ser det ut til at jeg kanskje ikke kommer til å få mye på den erstatningen.

Årsaken til dette forklarer lederen for det lokale bondelaget i Nesbyen og Flå, Endre Rustand, slik:

- Det er fordi det er en gjennomsnittsordning basert på areal. Selv om du som bonde driver arealet ditt godt, og produserer mye gress til egne husdyr, vil erstatningen basere seg på gjennomsnittstall ut ifra arealet ditt.

Rustad var også til stede på informasjonsmøtet. Han anslår at rundt 40 til 50 bønder her er ulikt rammet av «Hans».

Det er særlig én utfordring som går igjen, sier han: Slammet.

- «Hva skal man gjøre med dette gresset som er dekket av slam?», sier han på telefon til Dagbladet.

Rustand er overrasket over hvor mange som er rammet, og sier han forstår at enkelte syns det er utfordrende å forstå dokumentasjonen som kreves til de ulike ordningene som tilbys i etterkant.

Bekymret for dyra

Oskar Renslos største bekymring er å ikke ha nok fôr til dyra sine framover.

- Det er vanskelig å beregne, men akkurat nå mangler jeg mellom 800 og 1000 rundballer til vinterfôret. Jeg trenger 1700 baller totalt.

PÅ AVVEIE: Rundballer som havnet i Hallingdalselva etter ekstremværet «Hans». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PÅ AVVEIE: Rundballer som havnet i Hallingdalselva etter ekstremværet «Hans». Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han har fått tilbud fra andre bønder, sier han. Likevel vil det ikke være nok.

- Hva blir langtidskonsekvensene?

- Uansett vil det ha en større økonomisk belastning og konsekvenser for driften. Jeg får jo erstattet de 400 jeg mistet, men jeg mangler fortsatt mye mer. Skal jeg kjøpe det inn igjen, blir det en kostnad.

- Hvis jeg må slakte ned, er det en inntektsreduksjon som vil følge meg to år fram i tid.

Da må han slakte mellom 40 og 50 okser av totalt 150 dyr, sier han.

Velger å se framover

Foreløpig har Renslo ett fokus:

- Å få i gang jordet igjen.

GRØNT: Gresset har blitt skylt av regnvann, men rot og bakken er det slam og rester etter de enorme vannmengdene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
GRØNT: Gresset har blitt skylt av regnvann, men rot og bakken er det slam og rester etter de enorme vannmengdene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Så kommer alle de andre tingene etter hvert. Jeg kommer til å bruke rådgivere, for å få hjelp med fôringsplan og legge en strategi for høsten og vinteren.

Han håper å kunne hente seg inn ved å få en tredje slått på jordet. Men også dette avhenger av vær — og vil kreve en varm og fin høst.

«Hans» er det mest ekstreme Renslo har opplevd gjennom sine 33 år som bonde. Likevel er han opptatt av å se etter løsninger.

- Jeg har opplevd en del «vinterdager» før, men det som er med bønder generelt er at vi er vant til å omstille oss. Vi er vant til å se løsninger, og det gjør vi hele tida.

SAMLER OPP: I Nesbyen samles rundballer opp som flommen tok med seg forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
SAMLER OPP: I Nesbyen samles rundballer opp som flommen tok med seg forrige uke. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han velger å se framover.

- Det å gå og tenke på det som er tapt nå. Da kommer jeg meg ikke videre. Jeg må fokusere på det jeg kan gjøre for å få det beste ut av det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer