Frykter massiv skoledød med Høyres privatskolelov

- Trond Giske tar feil, sier Erna Solberg (H).

FRYKTER SVENSKE TILSTANDER: Trond Giske (Ap) mener bestemt at Høyres skolepolitikk kan føre til en massiv nedleggelse av offentlige skoler. Han har ingenting å frykte, mener Høyre-leder Erna Solberg, som avviser Sverige-sammenligningen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FRYKTER SVENSKE TILSTANDER: Trond Giske (Ap) mener bestemt at Høyres skolepolitikk kan føre til en massiv nedleggelse av offentlige skoler. Han har ingenting å frykte, mener Høyre-leder Erna Solberg, som avviser Sverige-sammenligningen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne våren har det kommet kraftige angrep på Høyres iver etter å åpne for flere privatskoler.

Trond Giske (Ap) er blant de ivrigste. Nå viser han til tall fra den offentlige svenske statstikkbanken Statistiska Centralbyrån, som viser at 780 offentlige skoler i Sverige er borte siden privatskoleloven ble innført på starten av 90-tallet. På samme tid har det kommet til 741 privatskoler.

- Bare de siste åtte årene er antallet elever i private grunnskoler fordoblet. I dag går rundt 14 prosent, cirka 120 000 svenske barn, i private grunnskoler. Privatiseringen medfører en kraftig nedleggelse av den offentlige skolen, sier Giske til Dagbladet.

ERNA SOLBERG: - Vi har ikke noe behov for å åpne norsk skolesektor for private kommersielle.

Bort med 350 norske skoler Ifølge Giske kan nær 350 lokale kommunale grunnskoler bli nedlagt, og omtrent 70 000 flere norske elever gå i privatskoler, dersom Høyre kommer til makta. Partiet har avvist sammenligning med den svenske modellen.

- Å stoppe privatskoler som utfordrer den offentlige vil være en innstramming av dagens lov. Samtidig vil de liberalisere. Det henger ikke sammen.

- For dem som er redd for nedlegging av grunnskoler i dag: Høyres oppskrift vil framskynde en massiv nedleggelse av den offentlige skolen, sier Giske.

- Giske tar feil Dette er ikke første gangen ventresida retter pekefingeren mot Sverige Privatiseringen skjøt fart på starten 90-tallet, og resultatene har falt. Koblingen er imidlertid omstridt. Høyre-leder Erna Solberg mener uansett Sverige-sammenligningen blir feil:

- Vår privatskolelovgivning er mer moderat enn den svenske, sier Solberg.

Hun viser til Høyre vil ha 85 prosent finansiering av skoleplassen, mens den i Sverige er 100 prosent. I tillegg er utbytteforbud programfestet, og partiet har gjort det klart at private ikke får truer driftsgrunnlaget for en offentlige skole.

- Høyres privatskolepolitikk vil ikke føre til massiv skoledød blant de offentlige skolene?

- Nei, det vil ikke føre til massiv skoledød, slår Solberg fast.

Hun legger til:

- Noen utfordringer for det offentlige må man akseptere. Hvis elevene i en kommune vil gå på en privat skole, vil det kunne ha noen konsekvenser for det offentlige skoletilbudet. For oss dreier det seg om valgfrihet, som vi ønsker mer av, sier Høyre-lederen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer