Frykter massiv skoledød med Høyres privatskolelov

- Trond Giske tar feil, sier Erna Solberg (H).

FRYKTER SVENSKE TILSTANDER: Trond Giske (Ap) mener bestemt at Høyres skolepolitikk kan føre til en massiv nedleggelse av offentlige skoler. Han har ingenting å frykte, mener Høyre-leder Erna Solberg, som avviser Sverige-sammenligningen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
FRYKTER SVENSKE TILSTANDER: Trond Giske (Ap) mener bestemt at Høyres skolepolitikk kan føre til en massiv nedleggelse av offentlige skoler. Han har ingenting å frykte, mener Høyre-leder Erna Solberg, som avviser Sverige-sammenligningen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Denne våren har det kommet kraftige angrep på Høyres iver etter å åpne for flere privatskoler.

Trond Giske (Ap) er blant de ivrigste. Nå viser han til tall fra den offentlige svenske statstikkbanken Statistiska Centralbyrån, som viser at 780 offentlige skoler i Sverige er borte siden privatskoleloven ble innført på starten av 90-tallet. På samme tid har det kommet til 741 privatskoler.

- Bare de siste åtte årene er antallet elever i private grunnskoler fordoblet. I dag går rundt 14 prosent, cirka 120 000 svenske barn, i private grunnskoler. Privatiseringen medfører en kraftig nedleggelse av den offentlige skolen, sier Giske til Dagbladet.

ERNA SOLBERG: - Vi har ikke noe behov for å åpne norsk skolesektor for private kommersielle.

Bort med 350 norske skoler Ifølge Giske kan nær 350 lokale kommunale grunnskoler bli nedlagt, og omtrent 70 000 flere norske elever gå i privatskoler, dersom Høyre kommer til makta. Partiet har avvist sammenligning med den svenske modellen.

- Å stoppe privatskoler som utfordrer den offentlige vil være en innstramming av dagens lov. Samtidig vil de liberalisere. Det henger ikke sammen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer