Frykter menneskerettigheter ofres i jakten på Kina-triumf

Neste uke gjenopptar Norge forhandlingene om Europas første frihandelsavtale med Kina.

BLENDET: Opposisjonen i næringskomiteen på Stortinget frykter at regjeringen lar seg blende av muligheten til å være først ute med frihandelsavtale med Kina, og lar menneskerettigheter havne i skyggen. Her fra det spektakulære fyrverkeriet ved Kinas pavilion under åpningen av World Expo i Shanghai 30. april. Foto: REUTERS
BLENDET: Opposisjonen i næringskomiteen på Stortinget frykter at regjeringen lar seg blende av muligheten til å være først ute med frihandelsavtale med Kina, og lar menneskerettigheter havne i skyggen. Her fra det spektakulære fyrverkeriet ved Kinas pavilion under åpningen av World Expo i Shanghai 30. april. Foto: REUTERSVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| BEIJING (Dagbladet): Opposisjonen på Stortinget har liten tro på at regjeringen vil stille strenge betingelser overfor Kina i jaget etter å bli det første europeiske landet med en fullverdig frihandelsavtale med stormakten.

- Vi vet at når det gjelder menneskerettigheter og arbeidstakerrettigheter, så er dette noe kineserne ikke vil ha inn i sine avtaletekster. Skal vi da gi Kina særrettigheter mens vi krever det for andre land?, spør andre nestleder i næringskomiteen på Stortinget, Harald Nesvik (Frp).

- Stor fallhøyde Komiteen er på rundreise i Kina, hvor begeistringen for den nært forestående frihandelsavtalen har vært diskusjonsemne både med kinesiske myndigheter og norske næringslivsrepresentanter i Kina.

Fredag neste uke starter forhandlingene opp igjen i Oslo. Det blir den åttende runden siden arbeidet startet etter statsminister Jens Stoltenbergs statsbesøk til Beijing i 2007. Å bli det første europeiske landet vil være en enorm utenrikspolitisk seier for regjeringen. Alt tyder på at også kinesiske myndigheter vil ha avtalen signert før jul.

- Fallhøyden til næringsminister Trond Giske er all for høy i denne saken nå. Han kommer i allefall ikke til å la avtalen stå og falle på menneskerettigheter, sier Nesvik.

Komitekollega Rigmor Andersen Eide (KrF) er allerede skuffet over signalene hun har fått.

- Som jeg har hørt, er det allerede viktige ting som ikke kommer på plass. Blant annet dette med trepartsforholdet i arbeidslivet og arbeidstakeres rettigheter. Etter det jeg har sett og hørt her nede i Kina er jeg skeptisk til om man kommer i havn med det, sier hun til Dagbladet.

Colombia-storm I mars gjorde Trond Giske det klart at krav om blant annet organisasjonsfrihet, og forbud mot barnearbeid, diskriminering og tvangsarbeid, skal inn i alle fremtidige handelsavtaler Norge signerer. I sommer har det stormet rundt Giske fordi frihandelsavtalen EFTA har fremforhandlet med Colombia nettopp mangler grunnleggende rettighetskrav. Mens daværende finansminister Kristin Halvorsen stanset ratifiseringen av Colombia-avtalen i fjor på grunn av dette, har Giske gjort det klart at avtalen vil bli ratifisert til høsten. Politisk og økonomisk er Kina-avtalen en gigant i forhold.

- Vi er jo engstelig fordi næringsministeren har gått veldig høyt på banen. Og da kan man frykte at han vil gå på akkord med kravene for kunne få signert en avtale. Altså at dette med menneskerettigheter tones ned, sier høyres Frank Bakke Jensen i Næringskomiteen.

- Vanskelige forhandlinger Lite tyder på at kinesiske myndigheter vil bryte med ett av sine viktigste utenrikspolitiske prinsipper, og la Norge diktere det de mener er et lands interne anliggende.

- Vi løfter inn menneskerettigheter, arbeidstakerrettigheter og miljøspørsmål i alle våre handelsforhandlinger. Så er det ikke alltid at disse spørsmålene får en så sterk ordlyd i den endelige handelsavtalen som vi ønsker. Men ofte får man da til paralelle løp. Vi har allerede en sterk menneskerettighetsdialog med Kina, sier næringsminister Trond Giske til Dagbladet.

Han understreker at Kina er en krevende forhandlingspartner, det er en stor nasjon, og de har sine interesser å ivareta. Han mener det ikke blir riktig å si at Kina får særbehandling.

- Vi må jo forhandle inviduelt med hvert enkelt land. Utgangspunktet vårt er det samme, Selv om vi ønsker å oppnå mest mulig, må vi fortsatt forhandle  sier Giske.

I KINA: Næringskomiteen er på rundreise i Kina. Andre nestleder og stortingsrepresentant for Frp, Harald T. Nesvik (t.h), tror ikke Kina vil gå med på norske rettighetsklausuler i handelsavtalen. Her på den kinesiske mur sammen med komiteleder Terje Aasland (AP). Foto: Privat
I KINA: Næringskomiteen er på rundreise i Kina. Andre nestleder og stortingsrepresentant for Frp, Harald T. Nesvik (t.h), tror ikke Kina vil gå med på norske rettighetsklausuler i handelsavtalen. Her på den kinesiske mur sammen med komiteleder Terje Aasland (AP). Foto: Privat Vis mer