Frykter mer høyre­ekstrem terror

Flere skal ha uttrykt støtte til terrorsiktede Philip Manshaus (21), og enkelte skal ha oppfordret andre til å utføre terror, ifølge PST.

TERROR: PST sier at de har observert en negativ utvikling i trusselen fra høyreekstreme og utelukker ikke at ekstremister vil forsøke seg på terror i Norge.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
TERROR: PST sier at de har observert en negativ utvikling i trusselen fra høyreekstreme og utelukker ikke at ekstremister vil forsøke seg på terror i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

PST frykter mer høyreekstrem terror på norsk jord, og vurderer det nå som «mulig at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger det kommende året».

Det går fram av en ny trusselvurdering PST publiserte fredag ettermiddag. Trusselen fra høyreekstreme vurderes nå som høyere enn tidligere. De beskriver utviklingen som «negativ».

I samme trusselvurdering skriver Politiets sikkerhetstjeneste også at de har registrert flere støtteytringer til 21 år gamle Philip Manshaus, som er siktet for terror etter drapet på sin stesøster og moskéangrepet i Bærum.

Enkelte skal også ha oppfordret andre til å utføre terrorhandlinger i Norge, skriver PST.

Inspireres av terrorist

Sikkerhetstjenesten åpner sin nye trusselvurdering med å slå fast at terrorangrepet mot to moskeer på New Zealand i våres «vil inspirere» til flere høyreekstreme angrep i Vesten det kommende året.

Ifølge PST er det registrert fire terrorangrep i 2019 hvor gjerningspersonen har vært inspirert av New Zealand-terroristen.

Det inkluderer også Manshaus, som Dagbladet tidligere har meldt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer