Frykter mer høyre­ekstrem terror

Flere skal ha uttrykt støtte til terrorsiktede Philip Manshaus (21), og enkelte skal ha oppfordret andre til å utføre terror, ifølge PST.

TERROR: PST sier at de har observert en negativ utvikling i trusselen fra høyreekstreme og utelukker ikke at ekstremister vil forsøke seg på terror i Norge.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
TERROR: PST sier at de har observert en negativ utvikling i trusselen fra høyreekstreme og utelukker ikke at ekstremister vil forsøke seg på terror i Norge. Foto: Cornelius Poppe / NTB ScanpixVis mer

PST frykter mer høyreekstrem terror på norsk jord, og vurderer det nå som «mulig at norske høyreekstreme vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger det kommende året».

Det går fram av en ny trusselvurdering PST publiserte fredag ettermiddag. Trusselen fra høyreekstreme vurderes nå som høyere enn tidligere. De beskriver utviklingen som «negativ».

I samme trusselvurdering skriver Politiets sikkerhetstjeneste også at de har registrert flere støtteytringer til 21 år gamle Philip Manshaus, som er siktet for terror etter drapet på sin stesøster og moskéangrepet i Bærum.

Enkelte skal også ha oppfordret andre til å utføre terrorhandlinger i Norge, skriver PST.

Inspireres av terrorist

Sikkerhetstjenesten åpner sin nye trusselvurdering med å slå fast at terrorangrepet mot to moskeer på New Zealand i våres «vil inspirere» til flere høyreekstreme angrep i Vesten det kommende året.

Ifølge PST er det registrert fire terrorangrep i 2019 hvor gjerningspersonen har vært inspirert av New Zealand-terroristen.

SMILER: Philip Manshaus er siktet for drap, drapsforsøk og terrorhandling. Her ankommer han fengslingsmøtet med tydelige skader i ansiktet. Video: Christian Wehus / Foto: John Terje Pedersen Vis mer

Det inkluderer også Manshaus, som Dagbladet tidligere har meldt.

PST skriver også at ulike nettfora som Dagbladet også tidligere har omtalt, vil fortsatt brukes til å spre og dele høyreekstremt tankegods og oppfordringer til terror.

- Har støtte

PST mener at støtteytringene til Manshaus som de har registrert demonstrerer følgende:

«Ytringene viser at terrorisme som metode har støtte blant flere norske høyreekstreme».

Deretter skriver PST hva de anser som mulige terrormål. De tror i hovedsak eventuelle angrep vil gjennomføres av et fåtall personer og rettes mot symbolmål.

«Eksempler på dette er møteplasser for muslimer og ikke-vestlige innvandrere, eller politiske partier og politikere».

EKSTREMISME: PSTs Kathrine Holden sier de er helt avhengige av tips for å forhindre terror. Vis mer

Ber om tips

PST skriver i trusselvurderingen at de er avhengig av «god kontakt med publikum for å kunne identifisere og avverge potensielle terrorangrep». Det fortalte de også i Dagbladets valgbod i forrige uke.

Der ba de også nordmenn om å senke terskelen for å varsle politiet og / eller PST hvis man er bekymret for en person man kjenner.

- Det er vårt ansvar å forebygge terror, men vi har alle et ansvar for å forebygge radikalisering, sa Kathrine Holden ved PSTs seksjon for kontraterror, og la til:

- Tenker du at en person er på ville veier, så tips oss. Det er vår jobb å avgjøre om vi skal gå videre på det. Tips er noe vi ønsker oss mer av.