Frykter mer stemmekluss

Opptellingen etter presidentvalget i 2000 var en skandale. Nå frykter amerikanerne at årets valg blir enda verre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I delstaten Colorado skal velgerne samtidig stemme over et forslag som gjør at vinneren ikke lenger får alle valgmannsstemmene.

Tidligere har det også i Colorado vært slik at den av kandidatene som får flest stemmer, vinner alle valgmannsstemmene fra staten.

I USA er det ikke direkte valg, men hver delstat velger valgmenn som reiser til Washington D.C. for å stemme på hvem som skal bli president.

Nå skal befolkningen i Colorado stemme over en ny valgordning som - hvis den blir vedtatt - fører til at kandidatene i år får valgmannsstemmer i forhold til hvor mange stemmer de får i valget.

Presidentvalget blir ikke mer oversiktlig av at det er egne valgregler i hver eneste delstat.

Stor betydning

På de siste meningsmålingene i Colorado leder George W. Bush med 47 mot 45 prosent over Kerry.

Skulle det bli det endelig valgresultatet og den nye valgordningen samtidig blir vedtatt, vil ikke Bush få ni valgmannsstemmer fra Colorado. Da vil han få 5 stemmer og Kerry 4 stemmer.

-  Blir dette vedtatt, og det blir et jevnt valg, vil vi garantert havne i retten. Hvis noen tror Florida i 2000 var kaos, ja, vent og se hva som blir resultatet her i Colorado, sier den republikanske guvernøren Bill Owens, i Colorado.

Han er motstander av å endre valgordningen.

Vant, men tapte

De siste 40 åra er det bare Bill Clinton av demokratene som har vunnet Colorado. Det skjedde i 1992.

-  Blir valgordningen forandret her i Colorado, kommer det til å få store konsekvenser for seinere valg i hele USA, sier Rick Ridder, demokrat i Colorado.

Tre ganger i historien har det skjedd at den kandidaten som fikk flest stemmer på landsbasis, ikke har vunnet presidentvalget. Sist det skjedde var i 2000, da Al Gore fikk flere stemmer enn George W. Bush, men likevel tapte valget.

Rick Ridder peker på at store folkerike stater som Texas og California kan komme til å endre valgloven hvis Colorado gjør det.

Bare to andre delstater har tidligere delt valgmannsstemmene etter prosentvis fordeling i moderne tid i USA. Maine gjorde i 1968 og det samme ble ifølge USA Today gjort Nebraska i 1992.

Omtellinger

I Florida kan alt skje - og det gjorde det til gagns ved forrige valg. Etter uker med omtellinger og runder i rettssystemet, ble George W. Bush erklært som vinner med 537 flere stemmer enn Al Gore.

Problemet var bare at flere tusen svarte velgere hadde blitt nektet å stemme og mange hadde fått stemmene forkastet. Og det var i områder hvor demokratene tradisjonelt har stått sterkt.

Orkanene som har herjet i Florida, gjør at valgforberedelsene ikke har gått som planlagt, likevel håper myndighetene i solstaten at valget skal gå som planlagt.

Selv om det skal være tatt grep for å forhindre en ny valgskandale i Florida, tror de færreste valgeksperter i USA at alt kommer til å gå på skinner i delstaten.

Valget skal i grove trekk gjennomføres på samme måte i høst som sist gang i Florida.

Carter frykter problemer

Jimmy Carter mener det vil bli problemer i Florida akkurat som i 2000.

-  Grunnleggende, internasjonale krav for å få et rettferdig valg 2. november er fremdeles ikke oppfylt, skriver Jimmy Carter i en kommentar i Washington Post.

Etter det kontroversielle valget i Florida for fire år siden, ledet de tidligere presidentene Jimmy Carter og Gerald Ford en kommisjon som anbefalte endringer i den amerikanske valgprosessen.

EN OG TO OG ...: Robert Rosenberg var en av dem som sleit med stemmetellingen under presidentvalget i USA i 2000. Det ble brukt svært gammeldagse tellemaskiner rundt om i USA.
BUSH LEDER: På de siste målingene i Colorado leder George W. Bush med 47 mot 45 prosent over John Kerry. Skulle det bli valgresultatet og den nye valgordningen blir vedtatt, vil ikke Bush få alle ni valgmannsstemmene.