STÅR VAKT:  Soldater står vakt ved et demonstrasjonsområde som tidligere i dag ble stengt, etter det ble gjort opprør mot militærkuppet. Foto: Nicolas Asfouri / AFP Photo / NTB Scanpix
STÅR VAKT: Soldater står vakt ved et demonstrasjonsområde som tidligere i dag ble stengt, etter det ble gjort opprør mot militærkuppet. Foto: Nicolas Asfouri / AFP Photo / NTB ScanpixVis mer

Frykter militæret vil stenge sosiale medier for å kneble kritikken

Etter Thailand ble tatt med makt i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ryktene har i kveld svirret om at myndighetene vil stenge internett etter militærkuppet i Thailand tidligere i dag.

Nå melder nyhetsbyrået AFP at Thailands hær sier de vil blokkere sosiale medier på grunn av «innhold med kritikk».

• Er du i Thailand? Ta kontakt på 2400@db.no!

Knebler folket Like etter meldingen om at militæret hadde gjort et statskupp, ble TV-skjermene svarte. Radioene gikk av lufta og får nå kun sende programmer som er godkjent av militæret. Grunnloven er satt til side.

Nå kan også internett og sosiale medier blokkeres. Grunnen skal være at det nye militærregimet er misfornøyd med kritikk som har kommet fram på blant annet Facebook og Twitter.

Thailand, som opplever et militærkupp omtrent hvert sjette år, styres nå av et militærråd ledet av forsvarssjef Prayuth Chan-ocha. Det har vært politisk uro i Thailand i flere måneder, før forsvarssjefen i dag erklærte at de hadde tatt over i et ublodig kupp.

Innførte portforbud Klokka 22 i kveld, lokal tid, innførte det nye militærstyret portforbud. Thailand ligger fem timer foran oss og så langt har det gått rolig for seg.

Det har ikke blitt meldt om noen demonstrasjoner eller politiaksjoner i Bangkok etter portforbudet, selv om mange fortsatt var ute for sent på grunn av trafikkork og køer i kollektivtrafikken.

 ET DELT LAND:  De militære har grepet inn og erklært unntakstilstand i en endeløs maktkamp mellom røde og gule, som gjenspeiler de sosiale kløftene i det delte Thailand. Grafikk: Dagbladet / Le Monde
ET DELT LAND: De militære har grepet inn og erklært unntakstilstand i en endeløs maktkamp mellom røde og gule, som gjenspeiler de sosiale kløftene i det delte Thailand. Grafikk: Dagbladet / Le Monde Vis mer

Alle flyplassene i landet er fremdeles åpne som normalt, og de som kan vise en gyldig flybillett på vei til flyplassen, får lov til å trosse portforbudet. Videre må alle forretninger rette seg etter portforbudet og ikke ha åpent mellom klokka 22 på kvelden og fem på morgenen.

Har møtt kritikk FN og USA er blant de som har kritisert militærkuppet som et brudd med demokratiske prinsipper. FN forlanger at Thailand snarest får på plass en ny, demokratisk valgt regjering.

- Vi minner myndighetene i Thailand på forpliktelsene de har i henhold til folkeretten og andre lover om menneskerettigheter. Vi oppfordrer myndighetene til å ta alle nødvendige skritt for å sikre at grunnleggende menneskerettigheter blir respektert, sier Ravina Shamdasani, talskvinne for FNs kontor for menneskerettigheter, ifølge NTB.

USAs utenriksminister John Kerry har videre sagt at kuppet vil få negative følger for forholdet mellom USA og Thailand, og at de vil revurdere sin militære bistand til landet.