Frykter militærjuntaen slår til mot nonnene

20 000 i ny demonstrasjon i Burma.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av mennesker tok til gatene i Rangoon søndag i en ny demonstrasjon mot militærregimet i Burma. Opposisjonen frykter at de militære vil slå til snart.

Protestmarsjen startet ved den forgylte Shwedagon-pagoden, og stadig flere sluttet seg til mens demonstrasjonstoget snirklet seg gjennom de regntunge sentrumsgatene i Rangoon.

Ifølge øyenvitner deltok rundt 20.000 mennesker i demonstrasjonen, om lag halvparten av dem var buddhistmunker. Og for første gang deltok også nonner i marsjen, rundt 100 stykker. Protesten skal være den største i landet på nær 20 år.

Tilskuere applauderte da demonstrasjonstoget passerte dem, og barbeinte munker ble tilbudt vann, blomster og balsam til de såre føttene.

- Vi vil ha nasjonal forsoning, vi vil ha dialog med militæret, vi vil ha frihet for Aung San Suu Kyi og andre politiske fanger, ropte en av arrangørene i en mikrofon.
Meget spent 
Daglig leder Inger Lise Husøy i Den norske Burmakomité sier til NTB at situasjonen i landet er alvorlig og spent. Hun baserer disse vurderingene på kontakter som komiteen har med kilder i landet.

Mange frykter at de militære kan komme til å slå til mandag, da det er varslet en større demonstrasjon enn søndagens.

Sykehus er gjort klare til å ta imot et større antall nødstilfeller, har hun fått opplyst.

- Det kan tyde på at de militære vil gå til angrep på demonstrantene. Alle venter på militærjuntaens neste trekk, sier hun.


Sperret veien
Væpnet politi sperret veien for i overkant av 200 demonstranter som brøt ut av hovedmarsjen og forsøkte å ta seg inn på veien som går til huset hvor fredsprisvinneren Aung San Suu Kyi sitter i husarrest.

«Kjærlig godhet vil alltid vinne,» sto det på en banner som ble båret av noen av demonstrantene. Over halvparten av dem var buddhistmunker.

Demonstrantene stanset rundt to meter fra politisperringen, sier øyenvitner. Fem buddhistmunker gikk bort til politifolkene og forsøkte å få dem til å la demonstrantene passere.

Det fikk de ikke lov til, men politifolkene grep ikke inn da demonstrantene ble på stedet og messet for fred i om lag ti minutter.


Møtte fredsprisvinner
Lørdag ettermiddag åpnet politi gaten som går forbi huset til Aung San Suu Kyi.

Fredsprisvinneren kom til porten ved huset der hun sitter i husarrest, og hun hilste gruppen på om lag 500 munker med tårer i øynene, fortalte øyenvitner. Suu Kyi har sittet i husarrest og vært isolert fra omverdenen i flere år.

Søndag var sjette dag på rad at de burmesiske buddhistmunkene trekker ut i gatene i protest mot landets militærjunta. De har hittil fått protestere uten at det har vært sammenstøt med politiet eller hæren.


(NTB)

MORAL: Monker anses som menneskene høyest på den moralske stigen i Burma. Om de angripes av soldater vil det får ekstra mye oppmerksomhet.
HER ER FREDSPRISVINNEREN: Suu Kyi har sittet i husarrest og vært isolert fra omverdenen i flere år. Aung San Suu Kyi ble tildelt Nobels fredspris i 1991, men kunne ikke komme til Norge for å motta prisen.
DEMONSTRANTER: Tusenvis av mennesker demonstrerte mot militærregimet i Burma søndag. Ifølge øyenvitner deltok rundt 20 000 mennesker i demonstrasjonen i Rangoon, om lag halvparten av dem var buddhistmunker. Og for første gang deltok også nonner i marsjen.
NONNER: For første gang deltok nær 100 nonner i marsjene.