Frykter militært opprør på Kola

TROMSØ (Dagbladet): Beinharde levekår er bakgrunnen for gårsdagens dramatiske fluktforsøk, hvor to russiske desertører ble skutt og drept av sine egne nær norgesgrensa. - Nød og håpløshet kan utløse dramatiske opprør i militærleirene på Kola, sier forsker Geir Hønneland ved Fridtjof Nansens Institutt til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I alt fire væpnede soldater fra de russiske panserstyrkene flyktet fra arresten i leiren ved Petsjenga nord på Kola søndag kveld. Rømlingene overmannet vaktene og klarte å få med seg hvert sitt automatgevær, en pistol og ammunisjon. Etter å ha såret en vakt og låst resten av vaktstyrken inne, flyktet arrestantene i en stjålet privatbil.

Ikke langt fra forlegningen, vel tre mil fra norskegrensa, ble rømlingene funnet og omringet. I skuddvekslingen som fulgte ble to av rømlingene skutt ned og drept, en arrestant ble tatt til fange, mens den tredje kom seg unna og ble pågrepet av russiske soldater først ved 18-tida mandag lokal tid.

Frykter det verste

Geir Hønneland har studert forholdene i de militære samfunnene på Kola, og er ikke overrasket over soldatdrapene:

- Jeg venter noe enda verre. Norge bør være mer opptatt av hva som kan skje i et område med noe av den tyngste våpenkraften i verden, sier Hønneland.
Norske soldater foretok i går flere patruljeringer langs grensa mot Russland enn vanlig. Dramaet i den russiske militærleiren skjedde ved forlegningen i Sputnik i Petsjenga, bare 30 kilometer fra Norge.

- Vi holder et øye med om noen er på vei mot Norge, sa etterretningsoffiser Aksel Køhn ved Garnisonen i Sør-Varanger til Dagbladet ved middagstider i går. Grensekommissær Johan Kr. Trømborg sier at han fikk en kort orientering om dramaet av sin russiske kollega.

Drap og selvmord

Motivet for fluktforsøket var i går ukjent. Soldatene satt i arrest, de to som ble drept skal ha sonet to års fengselsstraffer.

- Egentlig er jeg imponert over at de tåler så mye før de reagerer. Offiserer forteller om barn som sulter, om familier som sover i samme seng fordi varmen er slått av. Dette er hengivne og tro slitere som har tjent fedrelandet. De var en privilegert klasse. Fallet er så stort at det er vanskelig å fatte, sier Hønneland, og framholder:

- Hver dag blir soldater drept i russiske leirer. Selvmord er et stort problem. Jeg har møtt mødre som allerede når sønnen er 10- 12 år begynner å frykte for hvordan de skal klare militærtjenesten. Noen sparer penger for å kjøpe sønnen fri fra verneplikten.