Klima og miljø:

Frykter miljø­katastrofe av uante dimensjoner

Avskogingen av den enorme regnskogen har skutt fart under Brasils president Jair Bolsonaro. Fortsetter utviklingen kan hele regnskogen klappe sammen.

TRUET: Amazonas nærmer seg et punkt hvor avskogingen kan potensielt true hele regnskogens eksistens. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB Scanpix
TRUET: Amazonas nærmer seg et punkt hvor avskogingen kan potensielt true hele regnskogens eksistens. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avskogingen i Brasil har skutt fart etter at Jair Bolsonaro overtok presidentembetet ved årsskiftet. I løpet av hans sju første måneder ved roret, har avskogingen i Amazonas økt kraftig.

Nå advarer eksperter mot at dersom avskogingen går for langt kan hele systemet klappe sammen. Det kan bli en miljøkatastrofe av uante dimensjoner.

Kan bli ørken

I The Guardian siteres forskeren Philip Fearnside, ved Brasils nasjonale institutt for Amazonas forskning på at:

- Det er veldig viktig å gjenta disse bekymringene. Det er en rekke vippepunkter som ikke er langt unna. Det betyr at vi må gjøre ting med en gang. Dessverre er det ikke det som skjer, sier forskeren.

I ytterste konsekvens peker forskeren på at dersom dette vippepunktet nås kan Amazonas innen kort tid bli en eneste stor savanneliknende ørken.

Lager sitt eget regn

Teorien forskerne peker på er at Amazonasskogen, på grunn av sin enorme størrelse, lagrer nok fuktighet til at den lager sine egne skyer og dermed sitt eget regn.

Dette bidrar både til å opprettholde skogen, men også blant annet til gunstige landbruksforhold i regionen generelt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer