Klima og miljø:

Frykter miljø­katastrofe av uante dimensjoner

Avskogingen av den enorme regnskogen har skutt fart under Brasils president Jair Bolsonaro. Fortsetter utviklingen kan hele regnskogen klappe sammen.

TRUET: Amazonas nærmer seg et punkt hvor avskogingen kan potensielt true hele regnskogens eksistens. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB Scanpix
TRUET: Amazonas nærmer seg et punkt hvor avskogingen kan potensielt true hele regnskogens eksistens. Foto: Bruno Kelly / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Avskogingen i Brasil har skutt fart etter at Jair Bolsonaro overtok presidentembetet ved årsskiftet. I løpet av hans sju første måneder ved roret, har avskogingen i Amazonas økt kraftig.

Nå advarer eksperter mot at dersom avskogingen går for langt kan hele systemet klappe sammen. Det kan bli en miljøkatastrofe av uante dimensjoner.

Kan bli ørken

I The Guardian siteres forskeren Philip Fearnside, ved Brasils nasjonale institutt for Amazonas forskning på at:

- Det er veldig viktig å gjenta disse bekymringene. Det er en rekke vippepunkter som ikke er langt unna. Det betyr at vi må gjøre ting med en gang. Dessverre er det ikke det som skjer, sier forskeren.

I ytterste konsekvens peker forskeren på at dersom dette vippepunktet nås kan Amazonas innen kort tid bli en eneste stor savanneliknende ørken.

Lager sitt eget regn

Teorien forskerne peker på er at Amazonasskogen, på grunn av sin enorme størrelse, lagrer nok fuktighet til at den lager sine egne skyer og dermed sitt eget regn.

Dette bidrar både til å opprettholde skogen, men også blant annet til gunstige landbruksforhold i regionen generelt.

Dersom skogen skulle bli så liten at den på et punkt ikke lenger greier å produsere skyer, kan det komme til et vippepunkt der hele systemet kan klappe sammen.

KLAR TALE: Brasils president Jair Bolsonaro. Foto: Adriano Machado / NTB Scanpix.
KLAR TALE: Brasils president Jair Bolsonaro. Foto: Adriano Machado / NTB Scanpix. Vis mer

Bolsonaro selv har uttalt at bekymringen om avskoging bare er Vestens måte å blande seg inn i Brasils egne anliggende.

- Dere må forstå at Amazonas tilhører Brasil. Dersom skaden dere anklager oss for å ha utført hadde skjedd, ville Amazonas vært en enorm ørken allerede.

Bekymret

Generalsekretær i Regnskogfondet, Øyvind Eggen, er svært bekymret for utviklingen.

- Forskerne anslår at ved reduksjon av skogsarealet på mellom 30 og 50 prosent kan dette vippepunktet inntreffe. Amazonas er allerede redusert med litt over 20 prosent, sier Eggen til Dagbladet.

Problemene vil ikke bare begrense seg til skogen, forteller Eggen.

- Skogen bidrar med nedbør for hele regionen. Dette gjør at den gode landbruksproduksjonen i Brasil og andre naboland til dels kan forklares med Amazonas.

Vil skje fort

Rasmus Benestad er klimaforsker ved meteoroligsk institutt. Han sier at modellene som beregningene er basert på foreløpig er usikre, men beskriver teorien som «plausibel».

- Det er veldig vanskelig å spå når og eventuelt om dette vil slå inn. Det er eksempelvis funnet fossiler av dyr og planter i Saharaørkenen som ville ha levd i vått terreng, hvilket tyder på at denne type endringer kan skjer, sier forskeren.

Dersom modellene skulle vise seg å være presise, sier forskeren at når vippepunktet inntreffer vil det være omtrent som å skru på en bryter.

- Dersom dette skjer vil det være snakk om måneder. Slår det inn vil Amazonas som vi kjenner det forsvinne.

Uopprettelig

Skulle dette skje vil skaden være uopprettelig sier Eggen. Han sier det å forsøke å plante trær for å gjenskape skogen vil være nærmest håpløst.

- Fagfolk er usikre på om det i det hele tatt er mulig å gjenopprette ødelagt regnskog, selv om det er gjort noen spede forsøk på planting som har virket lovende. Det vil uansett være flere hundre ganger dyrere og prøve og rette opp skaden enn å redde den skogen vi enda har, sier han.

Både Eggen og Benestad uttrykker bekymring for framtida til skogen i et klimaperspektiv.

- Når man hogger skog så gjør man flere ting. Blant annet vil det reflekteres mer sollys og fanges opp mindre karbon av skogen. Jeg kan ikke tenke på noen positive ting som kommer av avskoging, sier Benestad.

- Ganske enkelt finnes det ingen mulighet til å stanse klimaendringene dersom Amazonas blir borte, avslutter Eriksen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer