Frykter miljøkatastrofe

Intensivpasienter flyttes og renessansemalerier bæres opp i etasjene - men mest av alt frykter tyskerne at flommen skal nå et kjernefysisk kraftverk. Vannmassene fra Praha har inntatt Dresden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Elva Elben flommet over tidligere denne uka, før den trakk seg noe tilbake. Nå kommer den trolig til å stige igjen og i løpet av dagen spås den å nå 8,5 meter over normalt nivå - en rekord som kun matches av flommen i 1845.

Elben er fortsettelsen av den tsjekkiske elva Vltava som har herjet i Praha denne uka.

 • Rundt 170 intensivpasienter ble i natt evakuert til sykehus høyere over havet, eller fløyet til byer i nærheten.
 • I morges ble ytterligere 3000 personer evakuert fra sine hjem. Fra før er 20 000 innlosjert i gymsaler, på skoler og hos venner og familie, skriver Associated Press.
 • Flommen har ødelagt verdenskjente Semper-operaen og Zwinger-palasset. Palasset huser flere tusen renessansemalerier som har blitt båret opp i etasjene.
 • Hjelpemannskaper pumper også ut vann fra katedralen Frauenkirche, som har blitt bygd opp igjen bit for bit etter at den ble bombet under andre verdenskrig.
 • Også sentralbanestasjonen står under vann.

  Frykter miljøkatastrofe


  - Dette er ikke bare en oppgave for én stat - dette er en oppgave for hele Tyskland, sa statsminister Gerhard Schröder, som ankom byen i går.

  Flere andre tyske byer i nærheten har også fått besøk av flommen, og andre er i faresonen.

  BBC melder at tyske myndigheter frykter en miljøkatastrofe dersom det kjernefysiske kraftverket i Bitterfeld oversvømmes.

  Mange tyskere plasserer skylda for det unormale været rett i fanget på USAs president og hans manglende vilje til å følge opp miljøavtalen fra Kyoto. Tyske aviser er for tida fulle av lederartikler med fokus på global oppvarming som den direkte årsak til de største oversvømmelsene landet har sett på flere tiår.

  - Monsunregn sender elvene våre over sine bredder, samtidig som isbreene smelter med urovekkende stor hastighet. Alt dette skyldes global oppvarming og Kyoto-avtalens kollaps etter at Bush nektet å underskrive, fortalte en reporter fra tv-stasjonen RTL sine seere i går, med frådende vannmasser i bakgrunnen.

  Tilbake i Praha


  Samtidig som vannmassene trakk seg tilbake i Praha, steg vannet i Dresden. Enorme mengder sandsekker hindret Vltava fra å oversvømme byens historiske gamleby. I stedet har vannet nå satt fart mot den tyske kulturbyen.

  FAKTA

  • Elvene Vltava og Elben, som nå er rammet av storflom, inngår begge i et stort system av naturlige vannveier i Sentral-Europa.
  • Vltava, som på tysk kalles Moldau og er kjent under dette navnet fra Bedrich Smetanas tonedikt, er en av elvene som løper sammen og danner Elben.
  • Vltava har sitt utspring i skogområdene i Böhmen, og renner blant annet gjennom Tsjekkias hovedstad Praha før den løper sammen med de andre elvene i fjellområdet Riesengebirge.
  • Fra Praha er Vltava seilbar for mindre skip. Elben er også seilbar, og har livlig trafikk på hele strekningen fra Dresden i sørøst til Hamburg i nordvest.
  • Både Vltava og Elben renner gjennom områder av stor kulturell og økonomisk betydning. Flommen truer i tillegg til menneskers liv og helse derfor også enorme materielle verdier.

   (NTB)

  11 personer har mistet livet i Tyskland, og seks andre er meldt savnet.

  Faren er imidlertid ikke over i den tsjekkiske hovedstaden, og byens borgermester Igor Nemec oppfordrer ifølge NTB folk fortsatt holde seg borte fra de evakuerte områdene.

  Så langt har flommen trolig ødelagt for 20 milliarder kroner og 70 000 av Prahas en million innbyggere har måttet flykte fra vannet.

  I Slovakia er det erklært unntakstilstand etter at elva Donau i hovedstaden Bratislava har gått over sine bredder.

  Flest døde i Russland


  Også Østerrike har blitt rammet av flommen og sju personer har så langt mistet livet.

  - Dette er den verste naturkatastrofen i Østerrike i manns minne, sier statsminister Wolfgang Schuessel.

 • Så langt er det meldt om 99 dødsfall. Hardest rammet er Russland hvor 59 mennesker har mistet livet i uværet.
BRANNMANN PÅ VANN: Denne brannmannen må bruke båt for å kunne hjelpe folk.
PÅ SVØM: En kvinne skulle krysse den oversvømte elva, og falt i vannet i Dresden.
STORE ØDELEGGELSER: Det jobbes nå på spreng i Zwinger-palasset for å begrense ødeleggelsene.
KRAFTIG: Store krefter har ødelagt dette huset i Zehista i Tyskland.
UNDERVANNSBILER: Båt er eneste mulige framkomsmiddel mange steder i Dresden.
VANN TIL TAKET: Disse husene i Kralupy utenfor Praha har fått hard medfart.