«Nye» Azovstal:

Frykter miljøkatastrofe

Ukrainske soldater og sivile har forskanset seg i kjemikaliefabrikken Azot i Sievjerodonetsk, og motparten sier de sparer det tyngste skytset for å unngå miljøkatastrofe.

RØYK STIGER OPP: Røyk stiger opp fra den store Azot-fabrikken i Sievjerodonetsk, her fra 10. juni. Foto: Oleksandr Ratushniak / Reuters / NTB
RØYK STIGER OPP: Røyk stiger opp fra den store Azot-fabrikken i Sievjerodonetsk, her fra 10. juni. Foto: Oleksandr Ratushniak / Reuters / NTB Vis mer
Publisert

Russland har trappet opp innsatsen for å bekjempe de ukrainske styrkene som er igjen i Sievjerodonetsk, som ligger i Luhansk fylke øst i Ukraina, de siste ukene – blant annet ved å ødelegge de tre bruene som knytter byen til tvillingbyen Lysytsjansk.

Dette er de siste byene i fylket hvor ukrainerne har hatt kontroll, og ukrainske myndigheter har derfor vært fast bestemt på å holde stand.

De siste styrkene har imidlertid nå blitt presset tilbake til et industriområde og kjemikaliefabrikken Azot, der de har forskanset seg med rundt 500 sivile, blant dem 40 barn, forteller guvernør Hajdaj.

- Dette slaget har en svært høy menneskelig pris for oss. Den er rett og slett skrekkinngytende, sa president Volodymyr Zelenskyj om situasjonen mandag.

- Meningsløs motstand

Russiske myndigheter oppfordrer de ukrainske styrkene inne i Azot-fabrikken til å «gi opp sin meningsløse motstand» og overgi seg.

De hevder at de vil sørge for at de sivile kommer seg i sikkerhet, og at de vil opprette en humanitær korridor som åpner for evakuering.

De evakuerte skal angivelig fraktes til byen Svatovo i den separatist-kontrollerte delen av Luhansk.

PÅ INNSIDA: En mann ligger i en feltseng på innsida av Azot-fabrikken, her fra tidligere i krigen. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB
PÅ INNSIDA: En mann ligger i en feltseng på innsida av Azot-fabrikken, her fra tidligere i krigen. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB Vis mer

- Vi forhandler om en humanitær korridor for de sivile, men har så langt ikke lykkes, bekreftet Hajdaj i en melding på Telegram mandag.

Han beskyldte samtidig russerne for å skyte mot anlegget. Lederen for de russiskstøttede separatistene i Luhansk, Leonid Pasetsjnik, har på sin side hevdet at det er ukrainske styrker som beskyter dem fra fabrikken.

Frykter miljøkatastrofe

Azot-fabrikken er en av de største av sitt slag i Europa.

Pasetsjnik sier de russiske styrkene ikke presser aggressivt på «fordi det er et kjemisk anlegg» og advarer mot risikoen for en miljøkatastrofe.

Seinest forrige helg skal det ha brutt ut storbrann ved anlegget, etter at det oppsto en lekkasje av flere tonn olje, opplyste guvernør Hajdaj ifølge Reuters.

ANGRIPES: En ukrainsk soldat må krabbe for livet når han oppdages av en russisk drone i Mariupol. Video: @RVvoenkor / Telegram. Vis mer

Skildringene fra fabrikken minner i stor grad om kampene om Azovstal-stålverket i Mariupol, et av de verste åstedene for krigens ugjerninger så langt.

Foreløpig blir ikke Azot omringet av russiske styrker slik dette stålverket ble. Der sto ukrainske styrker og sivile imot de russiske angrepene i månedsvis før de siste hundretalls soldatene omsider overga seg.

Flere av soldatene skal seinere ha blitt tatt til krigsfange og blitt deportert til Russland, og Ukraina har uttrykt bekymring for at de kan bli torturert eller drept av russerne.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer