Coronaviruset

Frykter misbruk av krisepakka

LO, Rødt og SV frykter at useriøse aktører kan misbruke regjeringens kompensasjonsordning.

Publisert
Sist oppdatert

I dag la finansminister Jan Tore Sanner (H), næringsminister Iselin Nybø (V) og parter fra næringslivet fram kompensasjonsordningen for bedrifter.

Ordningen skal nå behandles av Stortinget. LO-leder Hans-Christian Gabrielsen sier han håper Stortinget kan forbedre deler av avtalen.

- Det vi ikke trenger, er en ordning som gir useriøse bedrifter et sugerør ned i statskassa. Vi vet at det alltid vil være en risiko for at det er useriøse bedrifter som vil forsøke å utnytte slike ordninger, skriver han i en e-post til Dagbladet.

De mener blant annet bedrifter må kunne dokumentere at de har betalt skatter og avgifter, og at de hovedsakelig utfører arbeid ved hjelp av fast ansatte.

På spørsmål fra Dagbladet om etterkontroll av bedriftene som søker, svarer Nybø at det vil være umulig å sikre seg hundre prosent mot at bedrifter «snusker» til seg penger.

- Poenget har vært å gi nødhjelp så bedrifter kan holde seg flytende. Men vi legger inn noen kontrollmekanismer, blant annet hos Skatteetaten.

- Rask, raus og rettferdig

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier partiet har ønsket en kontantstøtte til bedrifter som har måttet stenge over natta, eller har opplevd kraftig omsetningsfall.

- Vi ønsker en ordning som er rask og raus, men også rettferdig. Det må sikres at vi tetter hull mot misbruk av de som ikke har reelle behov, eller som prøver å tilpasse tall for å få utbetalinger, sier han til Dagbladet.

Bedrifter som får kontantstøtte må forplikte seg til å vise moderasjon med tanke på lønn, bonus og utbytte, sier han. Han legger også stor vekt på viktigheten av å sile ut useriøse aktører og bedrifter som driver med sosial dumping.

- Jeg tenker at ambisjonen må strekke seg litt lenger enn det næringsministeren sier her. Du er aldri hundre prosent sikker på noe i livet, men når du lager en ordning som skal betale ut milliarder av skattebetalernes penger, så skal vi strekke oss veldig langt for å tette de hull som tettes skal, sier han til Dagbladet.

KRITISK: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Rødt-leder Bjørnar Moxnes. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Uakseptabelt

Rødt-leder Bjørnar Moxnes varsler at partiet vil gå imot ordningen dersom betingelser som hindrer privat berikelse ikke kommer på plass. Slike betingelser foreligger ikke i regjeringens forslag, sier han.

- Det trengs krisepakker for å sikre arbeidsplasser, men det er uakseptabelt hvis fellesskapets skattepenger ender med å berike eiendomsbaronene og velstående eiere, skriver Moxnes i en e-post til Dagbladet.

Han understreker at det er prekært å hindre at seriøse og levedyktige bedrifter går konkurs.

- Derfor er det behov for kompensasjoner og et sikkerhetsnett. Vi er for å dekke tap for frisører, tatovører, de som driver seriøst i utelivsbransjen og andre som har blitt tvunget til å stenge ned. Men nå er det ingenting som hindrer kapitalsterke gårdeiere fra fortsatt å kreve full husleie, samtidig som bedriftene som rammes får dekket maks 90 prosent av sine faste utgifter, fortsetter han.

- Må stilles nå

Rødt foreslår blant annet å redusere husleien for bedrifter som omfattes av ordningen, ekskludere aktører som driver sosial dumping og streng straff for bedrifter som misbruker ordningen.

- Kravene må stilles nå, de kan ikke komme i etterkant. Vi risikerer å gå ut av krisa med at fellesskapet har gått inn og dekket tapene, mens den økonomiske eliten både i forkant og etterkant har tatt gevinsten, sier Moxnes.

Torgeir Knag Fylkesnes, nestleder og næringspolitisk talsperson for SV, under understreker viktigheten av å redde arbeidsplasser.

- Vi er helt enig i at vi må bruke store penger på det, men vi må samtidig stille sosiale krav til de som mottar støtten, sier han til Dagbladet.

Partiet mener det må stilles krav om ingen oppsigelser, ingen utbytte, ingen statlige penger til huseiere som ikke setter ned leiene

- Det er selvsagt uakseptabelt for folk flest at fellesskapets penger skal dekke mesteparten av utgiftene til bedrifter som sier opp folk, tar utbytte fra krisehjelpa og behandler de ansatte dårlig.

- Håndsrekning

Andre nestleder i finanskomiteen Sylvi Listhaug (FrP) skriver til Dagbladet at partiet i utgangspunktet er positive til ordningen.

- Det er bra at de virksomhetene som i praksis har blitt stengt av staten, får mest i støtte. Men mange andre trenger det også, og vi glad de også får en håndsrekning.

Det viktigste nå er å få pengene ut til bedriftene, mener hun.

- Det er bra det legges opp til et kontrollregime i etterkant slik at vi forhindrer at det brukes penger på bedrifter som ikke bør få penger. Det er positivt at regjeringen signaliserer vilje til å gjøre endringer om det blir utslag som ikke vi nå forutser. Vi er i utgangspunktet positiv til ordningen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer