Frykter MMS- paparazzier

Kronprins Haakon frykter at flere vil ta bilder med kameramobil av barn i kongefamilien hvis det belønnes og kommer på trykk i norske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kronprinsen møtte i går Norsk Presseforbunds styre til en dialog om forholdet mellom mediene og barna i kongefamilien. Han påpekte, uten å ville gi konkrete eksempler, at det har forekommet overtramp og at det kommer til å skje igjen. Misbruk av private bilder fra mobilkameraer er det han er mest bekymret for framover.

- Jeg frykter at flere vil ta bilder med kameramobil og digitale kamera, og at flere vil sende inn sine bilder til redaksjonene hvis de vet de kan få honorarer, sa kronprinsen.

Noen vil la seg friste

Kronprinsen mener at det er et langt sterkere press fra mediene nå enn da han vokste opp, og at grensene for hva som er akseptabel oppførsel har endret seg.

- Barna må kunne dra på trening eller på ferie og ha et vanlig aktivt ungt liv uten at de blir fulgt av pressen.

Da jeg var liten, kunne jeg delta i fotballkamper i hele Oslo-området uten at det sto noe i avisa. Det er viktig for barnas utvikling, sier han.

Presseforbundets generalsekretær, Per Edgar Kokkvold, mener Vær varsom-plakaten vil duge til å beskytte kongehuset, men at enkelte redaktører nok vil la seg friste til å kjøpe mms-bilder.

- Jeg regner med at vi vil få noen få tilfeller der redaktører mener bildet er for godt og at det vil koste for mye å la være å trykke det, sier Kokkvold.

Kronprinsens tre ønsker

Kokkvold ser gråsoner der det vil være uenighet om kongefamilien opptrer i privat eller offentlig sammenheng. Kronprinsen hadde tre hovedpunkter han la fram:

Fotografer må gi seg til kjenne, og bør ikke ta bilder av barna uten at foreldrene er til stede. Fotografene må være bevisste på sitt kroppsspråk.

Man bør tenke over hvordan man samler inn informasjon om barn. Man bør ikke betale for opplysninger, yte press eller inngå avtaler i barnas miljø.

Kronprinsen ytret ønske om at redaksjonene er bevisste på sitt ansvar for å ha en etisk holdning til hva som er en aktverdig sak å gå videre med når det gjelder barn.

MØTTE PRESSEN: Kronprins Haakon er stort sett fornøyd med den etiske standarden til norsk presse, men er bekymret for redaksjonenes bruk av private MMS-bilder framover.
POPULÆR: Prinsesse Ingrid Alexandras foreldre frykter at hun i oppveksten ikke skal få tilstrekkelig fred for pressen.