Frykter mobben går amok

I dag må barnedrapssiktede Ian Huntley (28) møte i retten for første gang. Politiet frykter voldelige opptøyer, og ber folk holde seg hjemme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Huntley blir etter alt å dømme fraktet fra det fluktsikre mentalsykehuset Rampton i Nottinghamshire, til Peterborough Magistrates i morgentimene i dag. Han må være til stede under en kort høring i retten, der han blant annet får høre hva han er siktet for. 28-åringen kan i teorien si om han erkjenner straffskyld eller ikke, men ingen tror Huntley kommer til å ytre et eneste ord.

Det kommer imidlertid alle tilskuerne til å gjøre. Da Huntleys kjæreste Maxine Carr møtte i retten, skrek rundt 500 personer skjellsord, mens de kastet egg og ga klart utrykk for at hun burde drepes. Flere prøvde å storme mot politibilen som transporterte Carr.

Det er ingenting som tyder på at oppmøtet blir mindre i dag, og politiet forbereder seg på opptøyer.

- Hold dere hjemme

Politiet har allerede satt opp stålgjerder i området, og ber folk holde seg hjemme. I tillegg er det kalt inn over hundre politibetjenter for å holde folkemengden tilbake.

- Vi vil ikke se slike scener igjen, og vil gjøre alt vi kan for å unngå en gjentakelse. Folk burde holde seg hjemme. Det hjelper ikke saken i det hele tatt at de kommer til tinghuset, sier en talskvinne for politiet i Cambridgeshire.

Det er forventet at rettens administrator vil vurdere om Huntley skal tiltales for drapene. Det er en juridisk vurdering, og Huntleys mentale helse blir ikke tatt i betraktning på dette tidspunktet, men blir vurdert hele tida. Han er undersøkt av flere psykiatere, og den første uka var han stum og merkelig.

I det siste skal han imidlertid ha begynt å snakke.

Granskes

Rett etter høringen blir 28-åringen brakt tilbake til mentalsykehuset Rampton, slik at behandlingen av ham kan fortsette. Han er innlagt til 17. september, men det er sannsynlig at han blir værende på Rampton videre, slik at psykiaterne får sjekket ham grundigere.

Huntleys samboer, Maxine Carr, ble sjokkert av den illsinte menneskemengden som møtte henne før og etter den første rettshøringen 21. august. Andre gang hun skulle i retten, ble det koblet opp en video-link fra fengselet slik at hun slapp å møte tilskuere. Carr holdes i varetekt på Holloway fengsel, i Nord-London.

De to drepte tiåringene, Jessica Chapman og Holly Wells, forsvant fra Soham, Cambridgeshire 4. august. Huntley og Carr ble arrestert 20. august, og likene av de to småjentene ble funnet dagen etter.

Dagbladet.no kommer tilbake med mer når rettsmøtet er begynt.

Kilder: Sky, Reuters, CNN, Ananova, Mirror, ITV, Guardian

AMOK: Politiet vil unngå at Ian Huntley får samme mottakelse som samboeren Maxine Carr.
DREPT: De to venninnene ble funnet drept 21. august - dagen etter at Huntley og Carr ble fengslet.
SIKTET: Ian Huntley er siktet for drapene, mens Maxine Carr er siktet for å ha tilbakeholdt opplysninger for politiet.