Frykter mobil-søksmål

Sola kommune forsøker å styre unna stråling fra mobiltelefoner. Tilbake til fasttelefonen.

DEN GAMLE METODEN: Sola Kommune og HMS-koordinator Sissel Røynstrand forsøker å ta frykten for mobilstråling på alvor. Resepten er å ta i bruk den gode, gamle fasttelefonen. Foto: ALF OVE HANSEN. 
Foto: Alf Ove Hansen
DEN GAMLE METODEN: Sola Kommune og HMS-koordinator Sissel Røynstrand forsøker å ta frykten for mobilstråling på alvor. Resepten er å ta i bruk den gode, gamle fasttelefonen. Foto: ALF OVE HANSEN. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| SOLA/STAVANGER (Dagbladet): Sola er trolig blant kommunene i Norge som går lengst i å innføre "føre var"-tiltak mot potensielle helseskader fra blant annet trådløse nettverk, mobiltelefoner og mobilmaster.

Mandag skrev Dagbladet om en Nobelpris-vinner og en amerikansk ekspertgruppe som foreslår å forby mobiltelefoner for barn.

Selv om Statens strålevern sier det ikke er grunn til å tro at denne typen stråling er helseskadelig, er kommunens policy at skoler og andre kommunale etater helst skal være fri for trådløse nettverk, og kun bruke kabler.Kommunen kartlegger nå også mobilmaster og trådløse sendere, og vurderer å innføre en mer restriktiv politikk på området.

Det skal ikke være noen selvfølge at selskaper som Telenor og Netcom får sette opp mobilmaster på offentlige bygg. Kommunen vil trolig kreve byggemelding og vil vurdere tettere plassering av master, for å oppnå lavere stråle-eksponering.

Bruke fasttelefonKommunen ønsker også å legge til rette for at ansatte bruker fasttelefon i stedet for mobil. Skal noen bruke jobbmobil, skal den ha en stråleverdi - SAR - lavere enn 0,8, mot myndighetenes SAR-grense på 2,0. Sola kommune gir også ut en "føre var"-brosjyre til sine ansatte, med praktiske råd for å unngå stråling.Ett av rådene er  å legge mobilen et stykke unna skrivebordet. Målinger på arbeidsplassenAnsatte som er bekymret for stråling på arbeidsplassen, skal få tilbud om profesjonelle målinger.- Vi vet jo ennå ikke om denne typen stråling er helsefarlig. Men det er noe med å ta forhåndsregler før man har en entydig forskning. Mange mennesker er opptatt av elektromagnetisk stråling. Vi tar dem på alvor, sier HMS-koordinator Sissel Røynstrand i Sola kommune.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer