DEN GAMLE METODEN: Sola Kommune og HMS-koordinator Sissel Røynstrand forsøker å ta frykten for mobilstråling på alvor. Resepten er å ta i bruk den gode, gamle fasttelefonen. Foto: ALF OVE HANSEN. 
Foto: Alf Ove Hansen
DEN GAMLE METODEN: Sola Kommune og HMS-koordinator Sissel Røynstrand forsøker å ta frykten for mobilstråling på alvor. Resepten er å ta i bruk den gode, gamle fasttelefonen. Foto: ALF OVE HANSEN. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

Frykter mobil-søksmål

Sola kommune forsøker å styre unna stråling fra mobiltelefoner. Tilbake til fasttelefonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

|||
SOLA/STAVANGER (Dagbladet): Sola er trolig blant kommunene i Norge som går lengst i å innføre "føre var"-tiltak mot potensielle helseskader fra blant annet trådløse nettverk, mobiltelefoner og mobilmaster.

Mandag skrev Dagbladet om en Nobelpris-vinner og en amerikansk ekspertgruppe som foreslår å forby mobiltelefoner for barn.

Selv om Statens strålevern sier det ikke er grunn til å tro at denne typen stråling er helseskadelig, er kommunens policy at skoler og andre kommunale etater helst skal være fri for trådløse nettverk, og kun bruke kabler.
Kommunen kartlegger nå også mobilmaster og trådløse sendere, og vurderer å innføre en mer restriktiv politikk på området.

Det skal ikke være noen selvfølge at selskaper som Telenor og Netcom får sette opp mobilmaster på offentlige bygg.
Kommunen vil trolig kreve byggemelding og vil vurdere tettere plassering av master, for å oppnå lavere stråle-eksponering.

Bruke fasttelefon
Kommunen ønsker også å legge til rette for at ansatte bruker fasttelefon i stedet for mobil.
Skal noen bruke jobbmobil, skal den ha en stråleverdi - SAR - lavere enn 0,8, mot myndighetenes SAR-grense på 2,0.
Sola kommune gir også ut en "føre var"-brosjyre til sine ansatte, med praktiske råd for å unngå stråling.
Ett av rådene er  å legge mobilen et stykke unna skrivebordet.

Målinger på arbeidsplassen

Ansatte som er bekymret for stråling på arbeidsplassen, skal få tilbud om profesjonelle målinger.
- Vi vet jo ennå ikke om denne typen stråling er helsefarlig. Men det er noe med å ta forhåndsregler før man har en entydig forskning. Mange mennesker er opptatt av elektromagnetisk stråling. Vi tar dem på alvor, sier HMS-koordinator Sissel Røynstrand i Sola kommune.

Frykt for søksmål
Andre kilder i kommunen opplyser til Dagbladet at frykt for framtidige søksmål også har vært diskutert.

-Ja, kommunen har uttalt at den har veldig lite lyst til å møte i retten på grunn av mulige helseskader fra stråling, sier hovedverneombud Steinar Dahl-Michelsen.

Klager fra foreldre
At flere av Norges kommuner for tida er usikre på hvordan de skal forholde seg til potensielle strålefarer, illustreres ved se på Solas nabokommune Stavanger. Der har Eiganes skole nettopp installert trådløst nettverk. Klagene fra et knippe foreldre er avvist av skole og fylkesmann.
-Kommunen gambler med helsa til barna mine. De tar en beslutning på vegne av andre, og påfører barna våre en bestråling jeg gjerne ville ha spart dem for, sier Thomas J. Middelthon.
Han er far til tre elever, og én av frontfigurene i forrige ukes Stavanger-konferanse om elektromagnetisk stråling.

-Hvis det senere blir påvist helseskader på grunn av denne strålingen, må nok mange norske kommuner regne med at foreldre vil gå til sak, sier han.
-Vi støtter oss til Statens trålevern og helsesjefen i Stavanger, som sier strålingen ligger langt innenfor grenseverdiene, sier rektor Anne Beth Torkilsen.

 KLAGER PÅ TRÅDLØST:  Far Thomas Middelthon mener skolen gambler med helsen til barna: Mona Marie (6), Helene Elise (9) og William Thomas Middelthon (12) på Eiganes skole i Stavanger.
Foto: Alf Ove Hansen
KLAGER PÅ TRÅDLØST: Far Thomas Middelthon mener skolen gambler med helsen til barna: Mona Marie (6), Helene Elise (9) og William Thomas Middelthon (12) på Eiganes skole i Stavanger. Foto: Alf Ove Hansen Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer