Frykter «monster»-torsk

Fiskere i Meløy i Nordland frykter for kysttorskens framtid etter flere merkelige fangster den siste tiden. Havforskningsinstituttet mener risikoen ved torskeoppdrett er «svært høy».

TJUKKAS: Torsken som blir fanget i Meløy er usedvanlig tjukk for størrelsen. Foto: Privat.
TJUKKAS: Torsken som blir fanget i Meløy er usedvanlig tjukk for størrelsen. Foto: Privat. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Man kan kalle dette en varslet katastrofe, sier Mira Bolsøy Aasjord, rådgiver i Norges Fiskarlag til Dagbladet.

Hun forteller at lokale fiskere i Meløy har sendt inn bilder av deformert torsk de har fanget i fjorden den siste tiden.

Forrige uke advarte Bolsøy Aasjord mot funnene i Meløy i Fiskeribladet.

Selskapet Norcod driver med oppdrett av torsk i kommunen.

I slutten av februar påla Fiskeridirektoratet Norcod om å slakte ned oppdrettsbestanden på en av lokasjonene til selskapet. Bakgrunnen er at kjønnsmoden og gyteklar fisk ble oppdaget.

Fiskeridirektoratet bekrefter overfor Dagbladet at det har blitt tatt DNA prøver av fisk for å spore opp kilden - etter tips om fangst av rømt oppdrettstorsk. Kilden er foreløpig ikke sporet opp.

- Veldig bekymret

På starten av 2000-tallet startet en rekke bedrifter med torskeoppdrett. Næringen kollapset etter en rekke problemer – blant annet knyttet til vansker med å «domestisere» torsken.

Men en del av skaden kan allerede ha skjedd - skal man tro fangstene fra lokale fiskere i området - som har sendt inn bilder til Norges Fiskarlag.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.