Frykter monsterdemning vil kollapse i Kina

Den gigantiske Tre kløfter-demningen i Hubei-regionen er en av verdens største. Nå fryktes det at den ikke skal klare å holde stand etter enorme nedbørsmengder i området.

FLOM: Det fryktes at en av verdens største demninger ikke skal klare å håndtere de enorme nedbørsmengdene som rammer Kina. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Minst 100 000 mennesker er evakuert i Sørvest-Kina etter at Sichuan-provinsen er rammet av flom. Tre kløfter-demningen ligger langs verdens tredje lengste elv og landets vannrikeste, Changjiang (tidligere Yangtze), som renner gjennom de trange fjellkløftene Qutang, Wu og Xiling, og ut mot fastlandet i det østlige Hubei og nordøstlige Hunan.

Det er forventet at den kan holde tilbake et maksimalt nivå på 175 meter med vann, før den brister.

Nå advarer myndighetene om at demningen snart er på bristepunktet, og at den trolig vil overstige 165,5 meter i løpet av søndag.

Slapp ut enorme vannmengder

Tre kløfter-demningen er 2335 meter lang og 185 meter høy fra fot til krone. Den ble påbegynt i 1993 og ferdigstilt i 2009 med 26 turbiner som til sammen har en installert effekt på 22 500 megawatt – millioner watt – elektronisk strøm.

Den har en kapasitet på 22,1 milliarder kubikkmeter med vann.

Torsdag ble det sluppet ut 49,2 millioner liter vann i sekundet gjennom elleve av demningens turbiner, det største utløpet siden konstruksjonen, skriver The Guardian. Dette for å lette på trykket fra de enorme vannmengdene som har samlet seg opp på oversiden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer