Hemsedal

Frykter mørketall etter påske-festing

Smittesporingsteamet har ikke kommet til bunns i sakene, forteller Hemsedal-ordføreren. Kommunen frykter et større omfang enn de har avdekket så langt.

HEMSEDAL: Sju smittetilfeller er til nå sporet tilbake til private samlinger og fester i Hemsedal kommune i påskehelga. Kommunen ber folk teste seg. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
HEMSEDAL: Sju smittetilfeller er til nå sporet tilbake til private samlinger og fester i Hemsedal kommune i påskehelga. Kommunen ber folk teste seg. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Lørdag ettermiddag slo kriseledelsen i Hemsedal kommune smittealarm. Flere smittetilfeller kan spores tilbake til store sosiale ansamlinger i påska, skrev Hallingdølen, som først omtalte saken.

På kommunens nettside kommer det fram at smittesporingsgruppa så langt har avdekket sju smittetilfeller som kan spores tilbake til flere ansamlinger og fester i privat regi i påskehelga.

- Det har vært ganske høy partyfaktor her. Flere har trøbbel med å huske hvor de har vært og hvem de har vært sammen med, sier ordfører Pål Rørby til Hallingdølen om smittesporingsarbeidet.

Opp mot 60 samlet

Ordfører Rørby bekrefter overfor Dagbladet at de mistenker at omfanget er større og at de frykter mørketall.

- Derfor går vi ut med oppfordringen om å raskt la seg teste og holde seg i karantene til man får resultatet. Det enten om man har vært på en eller flere av ansamlingene i Hemsedal, spesielt disse to som vi melder om. Der har det blitt påvist konkrete smittetilfeller.

BEKYMRET: Ordfører Pål Rørby (Sp) forteller at han er bekymret for at flere kan være smittet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
BEKYMRET: Ordfører Pål Rørby (Sp) forteller at han er bekymret for at flere kan være smittet. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Han viser til ansamlinger som kommunen på sin nettside beskriver slik:

  • Lørdag 3. april i Hemsedal skisenter. Nedre del av «Blåparken/Tinden». Uorganisert privat ansamling utendørs bestående av flere grupper på 8-10 personer, til sammen 50 - 60 personer. Flere smittede registrert.
  • Fredag 2. april. Låvefest i Hemsedal. Privat ansamling innendørs med minimum 20-30 personer. Mulighet for smittede deltakere.
VINTERFERIEN: Ordfører i Hemsedal kommune, På Rørby, sier de er klar for storinnrykk til kommunen i årets vinterferie. Reporter: Amanda Walnum. Foto: Nina Hansen / Dagbladet TV Vis mer

Vanskelig smittesporing

Ordføreren forteller at smittesporingsteamet ikke har kommet helt til bunns i sakene og ikke får fulgt alle spor.

- Flesteparten er tilreisende og har da begrenset med kunnskap om nøyaktig hvor de har vært og fullt navn på personer de har vært med. En kombinasjon av dette og alkoholinntak gjør at arbeidet blir vanskelig. Smittesporingen har kommet så langt som vi har hatt muligheten til. Det er fremdeles løse tråder, og derfor ber vi media om hjelp.

I tillegg til de nevnte samlingene, har kommunen også fått melding om flere fester og ansamlinger i private boliger og hytter, forteller han.

Kommunen informerer om at flere av deltakerne på de to nevnte ansamlingene også skal ha deltatt på flere fester i Hemsedal og Hallingdal. Hemsedal kommune ber dermed også alle med tilknytning til disse hendelsene om å teste seg snarest i sin hjemkommune.

- Personer som har vært på både låvefesten og ansamlingen i skisenteret, har vært rundt på andre steder og er potensielle smittebærere inn i sammenhenger vi ikke har oversikt over, sier Rørby.

- Festene forflytter seg

Ordfører Rørby forteller at seks av smittetilfellene dreier seg om tilreisende, mens ett er lokalt.

- Det er flere av disse unge voksne som har hatt smitte og svært svake symptomer. Derfor frykter vi nå et større omfang enn vi har klart å smittespore så langt.

Han understreker at det er viktig for kommunen å få kontroll på smittesituasjonen.

- Vi var forberedt på ansamlinger av mennesker, men var tydelige overfor overordnede myndigheter om at når våre utesteder - som er godt trent til å håndtere gjester - blir stengt, vil festene forflytte seg til private ansamlinger og lokaler med betydelig mindre kontroll. Da er smittesporingen vanskeligere.

- Utrolig flinke

Bortsett fra disse tilfellene, gikk påsken totalt sett fint for seg i Hemsedal.

- De aller fleste har vært utrolig flinke til å følge anbefalinger og retningslinjer og forskrifter, så vi har hatt en veldig god gjennomføring. Vi har også vært klar over at denne type hendelser kunne forekomme og at smitte kunne avdekkes 8-10 dager etter påsken. Så vi har vært på «alerten», sier Rørby.

Lokalt har smitten vært lav gjennom påska.

- Vi har greid oss godt. Jeg tror vi har hatt tre-fire lokale tilfeller i påskea forteller ordføreren.

Besøksbegrensninger

I forkant av påskeferien innførte Hemsedal kommune forskrift for plikt til hjemreise ved sykdom og karantene.

Forskriften gjelder fra 24. mars 2021 til og med 11. april klokka 24.00. Fra før av hadde kommunen forskrift om plikt til munnbind og besøksbegrensninger.

- Det anbefales på det sterkeste at alle unngår besøk og/eller sammenkomster i eget hjem, fritidsbolig, leid bolig/fritidsbolig og hage. Det er forbudt med mer enn fem gjester i private sammenkomster. Det er kun tillatt å arrangere eller delta på private sammenkomster i lokaler som er dimensjonert slik at alle deltakerne kan holde minst én meters avstand, heter det i forskriften.

Plikten til hjemreise ved sykdom og karantene kom etter at to tilreisende nektet å reise hjem da de fikk beskjed om at de hadde testet positivt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer