Corona:

Frykter «mørkets fyrste»: - På krigsstien

Angrepet var så nådeløst at ministeren ble tvunget til å holde en forsvarstale i parlamentet: - Dominic Cummings er én du ikke ønsker som fiende, sier norsk Storbritannia-ekspert.

TIDLIGERE RÅDGIVER: Dominic Cummings (t.h.) er tidligere rådgiver for statsminister Boris Johnson. Foto: NTB
TIDLIGERE RÅDGIVER: Dominic Cummings (t.h.) er tidligere rådgiver for statsminister Boris Johnson. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han er like myteomspunnet og karikert som han er fryktet, og det er ikke uten grunn at Dominic Cummings har fått tilnavnet «mørkets fyrste».

Det var fra bakrommet han mobiliserte Storbritannias befolkning til å signere skilsmissepapirer med EU, og det var fra kulissene han regisserte Boris Johnsons vellykkede kampanje for å bli statsminister.

Onsdag trådte Cummings ut av skyggene, og plasserte seg frivillig i rampelyset som følger med et samlet britisk pressekorps da han vitnet i en høring i Underhuset - det britiske parlamentet.

At Cummings skulle bruke rampelyset til å forsterke sin kritikk av Johnson-regjeringen, var ventet. At skytset skulle være så kraftig at helseministeren i Storbritannia ble tvunget til Underhuset for å holde en forsvarstale, var uventet, mener den norske Storbritannia-eksperten Erik Mustad, førstelektor ved Universitetet i Agder (UiA).

- Cummings har et ønske om å renvaske og reise seg igjen. Og ta igjen. Han ble presset ned i knestående av regjeringen, og statsminister Johnson spesielt, sier Mustad til Dagbladet.

MEDIESTORM: Boris Johnsons rådgiver Dominic Cummings er i hardt vær for tiden, etter avsløringene om at han har brutt britenes strenger corona-regler. Video: AP Vis mer

Tapte intern maktkamp

For Cummings er ikke lenger i Johnsons skygge. Han forlot Downing Street 10 i desember i fjor, etter intern maktkamp hvor Johnsons forlovede Carrie Symonds gikk seirende ut.

Siden da har Cummings vært i åpen konflikt med regjeringen generelt og sin tidligere sjef spesielt.

- Han er på krigsstien, sier Mustad om Cummings.

Derfor var ikke Storbritannia-eksperten det minste overrasket over at Cummings rettet kritikk mot Johnson-regjeringens coronahåndtering. Det som var oppsiktsvekkende, var hvem Cummings valgte å gå etter:

Helseminister Matt Hancock.

På flere enn én måte fant Cummings måter å beskrive Storbritannias upopulære helseminister som udugelig. Cummings anklaget Hancock for å ha løyet ved gjentatte anledninger, ikke bare til det britiske folk, men også til den britiske regjeringen.

- Han burde ha vært sparket ved minst 15, 20 anledninger, sa Cummings da han vred om den verbale kniven han hadde satt i Hancock.

ERTING?: Da Storbritannias statsminister Boris Johnson talte fra et skolebibliotek, var det noe helt annet enn talen som ble diskutert på Twitter. Video: Twitter/@10DowningStreet Vis mer

Måtte svare opposisjonen

På bakgrunn av Cummings' vitnemål kalte opposisjonen inn Hancock til Underhuset torsdag formiddag for å svare på spørsmål.

Der framførte han i praksis en forsvarstale.

Hancock beskrev Cummings' påstander som «alvorlige», men «grunnløse» og kalte dem falske.

- Vi har hele tida vært ærlige med innbyggerne og med dette kammeret om hvilke utfordringer vi har stått overfor som nasjon, sa Hancock.

Storbritannia-eksperten Mustad tror likevel ikke hoder, inkludert Hancocks, vil rulle som følge av Cummings' vitnemål.

- Hancock har fått gjennomgå av andre også. Han er ikke spesielt godt likt, har ikke noen særlig bra støtte blant folket og en relativt løs tilknytning til sannheten i visse sammenhenger, men jeg tror han blir sittende, sier Mustad, og legger til:

- Dette blir ord mot ord, løgn mot løgn, usannhet mot usannhet.

BLANDA DROPS: Slik presenterer britiske medier nyheten om sin nye statsminister, Boris Johnson. Video: AP. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen. Vis mer

Derfor er han fryktet

Cummings innrømmet onsdag selv å ha sviktet i håndteringen av coronapandemien, og beklaget. Han ga også uttrykk for at han mener statsminister Johnson er uskikket til å være nettopp statsminister.

Men han brukte aldri graverende personkarakteristikker om verken Johnson eller Hancock, som mange ventet at han ville gjøre.

- Mellom svarene hans ligger det masse gruff, og det som sies er en indikasjon på det som ikke sies, men Cummings er ingen dumming - han er tvert imot lynende intelligent. Han er derfor smart nok til å vite at han må komme med generelle karakteristikker om hvordan de håndterte og ikke håndterte pandemien, sier Mustad.

- Hva forsøker han å oppnå?

- Det er det store spørsmålet, for vi vet ikke helt hvilken agenda han har, bortsett fra at han er sur og vonbroten. Han prøver i alle fall å reise seg og gjenopprette sin egen integritet. Siden han ikke har noen politisk agenda eller ønsker noen politisk posisjon, så sier han gjerne at han gjorde feil og tar sin del av ansvaret, men legger til at det bør også regjeringen gjøre.

Og nettopp det at Cummings tilsynelatende ikke ønsker seg opp og fram eller søker høye politiske verv, gjør ham nå til en fryktet skikkelse hos hans tidligere forbundsfeller, tror Mustad.

- Dominic Cummings er én du ikke ønsker som fiende. Han er machiavellisk og kan orkestrere et politisk komplott på sitt aller beste eller verste, avhengig av hvordan du ser det. Han er et geni på kommunikasjon, og nå sitter han også på masse informasjon. Derfor er folk redd ham, sier Storbritannia-eksperten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer