Frykter Mugabe kan bli Pol Pot

Den norske ambassaden i Zimbabwe har i månedsvis rapportert med utropstegn om økende vold og tortur. De siterer en biskop som frykter Robert Mugabe kan bli Afrikas Pol Pot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Ambassaden får inn daglig rapporter om vold og tortur. Volden har økt betydelig!» skriver ambassadesekretær Hans Petter Hergum 2. mai, i et av mange notater hjem til UD som Dagbladet har fått tilgang til.

Tidligere i år dokumenterte han over 19 sider Mugabes brutale regime i menneskerettighets-rapporten for 2007. I et usedvanlig sterkt sluttord til UD å være, siterer ambassaden en katolsk biskop, Fr. Dieter Scholz.

Den respekterte Zimbabwe-kjenneren viser til at høytstående ledere i Mugabes parti allerede i 2002 brukte samme retorikk som slakteren Pol Pot i Kambodsja: «Det vil være bedre om vi bare var seks millioner innbyggere, med våre egne folk som støtter frigjøringskampen. Vi vil ikke ha disse ekstra folkene.»

Det er i dag 13 millioner innbyggere i landet som Robert Mugabe har styrt med jernhånd i 28 år. I 2005 startet han «Operasjon Murumbatsvina» («Kast ut søppelet»), som politisjefen i Zimbabwe forklarte hensikten med: «Rense landet for de kravlende larvene som ødelegger økonomien.»

Etter å ha sitert biskopen, skriver ambassaden: «Det har gått 25 måneder siden Dr. Scholz skrev sin årsrapport. Situasjonen har dessverre ikke bedret seg for majoriteten av folket.»

Ingen effekt

Ambassaden i Harare vil ikke kommentere innholdet i rapporten og henviser til UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Situasjonen er alvorlig, men selv om ambassaden siterer denne biskopen, betyr ikke det at Norge stiller seg bak sammenlikningen med Pol Pot, sier statssekretær Raymond Johansen.

I MR-rapporten skriver ambassaden at «sanksjonene - som Vesten innførte i 2002 - har i praksis ikke hatt virkning utover at sentrale personer i landet ikke har kunnet reise hvor de eventuelt ville, at eksterne bankkonti er sperret, og at våpenembargo innført»

BRUTAL STATSSJEF: Mugabes regime i Zimbabwe blir stadig mer brutalt. Tilhengere av opposisjonen blir stadig utsatt for overgrep, og en legeforening i landet har dokumentert over 900 tilfeller av vold fra regjeringsmilitsen. Foto: Reuters/Scanpix
BRUTAL STATSSJEF: Mugabes regime i Zimbabwe blir stadig mer brutalt. Tilhengere av opposisjonen blir stadig utsatt for overgrep, og en legeforening i landet har dokumentert over 900 tilfeller av vold fra regjeringsmilitsen. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Feltbesøk

Hergum dro selv for en måned siden på et feltbesøk til en av provinsene for å se med egne øyne hvordan Mugabes regime behandler tilhengere av MDC, opposisjonen som fikk flest stemmer i første valgomgang. Fra en klinikk og et sykehus i Mutare rapporterte han om:

• 5-15 voldsofre per dag

• Antall voldsofre er økende

• Volden i etterkant av 2008-valget er verre enn ved valgene i 2000, 2002 og 2005

• Alle voldsofrene arbeider for/er tilhengere av opposisjonen

• Ofrene var skutt, stukket med skrutrekker eller kniv, slått med jernstenger, banket opp.

• De skadde hevdet alle at det var representanter for ZANU-PF (medlemmer av partiet, politi, militære) som sto bak volden.

Enda flere

En legeforening i landet har dokumentert over 900 tilfeller av grov vold fra regjeringsmilitsen siden valget. Men de mener antallet er mye høyere siden bare en brøkdel klarer å komme seg til de hardt pressede sykehusene.

Zimbabwes opposisjonsleder Morgan Tsvangirai hevder at over 50 mennesker er drept i uro etter valget.

27. juni skal folk igjen gå til urnene.

Tsvangirai har bedt om en uavhengig fredsstyrke for å sikre et fritt valg, men ingen av nabolandene tør å gripe inn. Mugabe har truet med militærkupp hvis opposisjonen vinner.

TORTURERT: Slik så Samson (3) ut etter å ha blitt slått av Mugabe-tilhengere.