Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frykter muslimske voldsraid i Norge

Abid Q. Raja er oppriktig redd etter at PSTs side linket til tegning av profeten Muhammed som gris.

OPPRIKTIG REDD: Abid Q. Raja sier han og andre liberale muslimer skal gjøre det de kan, men han frykter tegningen av Muhammed som gris kan skape voldsomme reaksjoner. Foto: Tore Meek / Scanpix .
OPPRIKTIG REDD: Abid Q. Raja sier han og andre liberale muslimer skal gjøre det de kan, men han frykter tegningen av Muhammed som gris kan skape voldsomme reaksjoner. Foto: Tore Meek / Scanpix . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Abid Q. Raja har allerede mottatt telefoner fra muslimer som er dypt og inderlig forbannet og lei seg, etter at folk gjennom PSTs Facebook-sider kunne se profeten Mohammed tegnet som en gris mens han skrev i Koranen.  

- Navnet var skrevet på arabisk, og han skriver i Koranen. Selv som svært liberal muslim merker jeg at tegningen kjennes i hjertet, ryggmargen og sjelen, sier Raja til Dagbladet.  

Han mener det er en skandale at PST ikke forstår sprengkraften som ligger i tegningen, og er oppriktig redd for at tegningen kan utløse voldsraid både i Norge og Pakistan.  

- Jeg kjenner hvordan mekanismene i miljøet fungerer. Det ligger en voldsom sprengkraft i denne tegningen, sier en dypt opprørt Raja.  

- Og tenk når denne havner i Pakistan i ettermiddag. Denne tegningen legger opp til raske misforståelser, og vil bli brukt slik folk selv vil, advarer Raja, som i dag er nemndleder i Utlendingsnemnda.

Da Aftenposten publiserte de originale, mildere Muhammed-tegningene, ble det voldsomme protester i Pakistan. Folk ropte slagord og brant det norske flagget.  

Ekstremister
Han oppfordrer på det sterkeste PST-ledelsen og justisminister Knut Storberget om å legge seg flate, og beklage at tegningen har vært tilgjengelig gjennom PSTs sider.

- Hvis sidene deres er blitt misbrukt burde det være lett å legge seg flat. Men jeg frykter at de aksepterte at tegningen lå der, som et ledd i en aksjon for å røyke ut ekstremister, sier Abid Q. Raja.

OPPRØRT: Abid Q. Raja sier denne tegningen rev ham i hjertet, ryggmargen og sjelen. Foto: Jon Terje H. Hansen
OPPRØRT: Abid Q. Raja sier denne tegningen rev ham i hjertet, ryggmargen og sjelen. Foto: Jon Terje H. Hansen Vis mer

Han finner det svært underlig at PST ikke en gang har oversikt over hva som lenkes fra sine egne sider.

- De bør nå si to ting. For det første at dette ikke er noe de selv har laget, og så at dette ikke er noe de står inne for.

Mulla-frykt
Hvis ikke dette gjøres umiddelbart, er Raja oppriktig redd for konsekvensene. Han og andre liberale muslimer skal gjøre det de kan for å roe ned miljøet, men han sier vi nå ikke må være blåøyde og naive.

- Tenk når dette når de lukkede miljøene. Tenk når mullaene ser dette. De kommer til å rive av seg skjegget.

PST bruker selv siden aktivt. Likevel fikk linken til Muhammed-tegningene ligge. Det gjør Raja skeptisk.

- Man ser de er aktive på siden, men likevel valgte de å ikke fjerne denne. Det styrker mistanken om at de lot den være der. Det viser ekstremt dårlig dømmekraft. Derfor er det essensielt at man nå velger å rydde opp.

PST ønsker ikke å kommentere publiseringen utover det de har uttalt til Dagbladet.

— Vi fjerner alle innlegg som er upassende og bryter mot de reglene vi har laget for vår side på Facebook, sa informasjonssjef Trond Hugubakken til Dagbladet i går. Det er også satt opp et regelverk på siden.

BRANT DET NORSKE FLAGGET: Det ble store opptøyer i Pakistan da Aftenposten publiserte de opprinnelige Muhammed-tegningene. Foto: AFP/ARIF ALI
BRANT DET NORSKE FLAGGET: Det ble store opptøyer i Pakistan da Aftenposten publiserte de opprinnelige Muhammed-tegningene. Foto: AFP/ARIF ALI Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!