Frykter mutantvirus: - Risikoen er høy

Folkehelseinstituttet vurderer det som sannsynlig at den nye, mer smittsomme varianten av coronaviruset vil spre seg i Norge.

FØRSTEMANN: Svein Andersen (67) får første vaksine i Norge på Ellingsrudhjemmet. Video: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en fersk risikorapport vurderer Folkehelseinstituttet at det er høy sannsynlighet for at den mer smittsomme varianten av coronaviruset vil spre seg i Norge.

- Vi regner det som sannsynlig at varianten fra England er mer smittsom og at den før eller seinere vil spre seg i Norge, sier avdelingsdirektør Line Vold i en uttalelse på FHIs nettsider.

- Konsekvensene av dette avhenger av hvor godt vi klarer å bringe spredningen under kontroll.

- Høy risiko

FHI mener risikoen er tilsvarende for mutasjonen påvist i Sør-Afrika. Til gjengjeld vurderer FHI det som lite sannsynlig at testene som benyttes i Norge har lavere sensitivitet for den engelske og den sørafrikanske varianten av coronaviruset.

- Vi vurderer, gitt at deres smittsomhet faktisk er vesentlig høyere, at det er høy sannsynlighet for at den engelske og den sørafrikanske varianten hvis de først importeres til Norge, før eller seinere vil spre seg i Norge. Dette kan få moderate eller store konsekvenser. Risikoen er dermed høy.

Videre skriver FHI at den engelske variantenav coronaviruset også finnes i andre land, hos pasienter uten kjent tilknyting til Storbritannia - men på lat nivå.

- I Danmark er ikke risikovurderingen endret som følge av dette, og man mener at de gjeldende tiltakene er nok også overfor denne varianten. Her vil vi påpeke at dagens danske tiltak er mer omfattende enn de norske, og at vi derfor ikke vet om de gjeldende norske tiltakene er nok til å holde er mer smittsomt virus under kontroll.

TÅLMODIGHET: - Vi må følge med på smittespredningen og være tålmodige, sier Espen Nakstad. Video: Johannes Fjeld Vis mer

- Smittsomt virus

Søndag opplyste FHI at varianten som nå har spredt seg kraftig i enkelte områder i Storbritannia er påvist hos to personer i Norge - henholdsvis i Oslo og Kinn kommune.

Begge har den siste tiden vært i Storbritannia.

- Vi har over tid sett at det foregår import av virus til Norge, selv med utstrakt karantene. Sannsynligheten blir enda høyere med et mer smittsomt virus. Det kreves nok betydelig strengere innreisetiltak og færre unntak dersom man sikkert skal holde variantene ute. Konsekvensene kan bli store hvis variantene importeres og får spre seg i Norge.

Det er foreløpig ingen holdepunkter for at den nye virusvarianten gir mer alvorlig sykdom. Varianten er imidlertid vurdert til å kunne være 70 prosent mer smittsom.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer