Raymond Johansen om corona og mutasjonen

Frykter mutert virus vilt i Oslo

Oslo har ventet på svar siden 2. januar på analyser av om det muterte viruset kan befinne seg i hovedstaden.

PÅSKA: Helsedirektør Bjørn Guldvog tror vi må leve med betydelige tiltak i påska. Reporter: Frode Andresen. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo har ventet på svar siden 2. januar på analyser av om det muterte viruset kan befinne seg i Oslo.

- På noen av prøvene fra noen sykehjem, har vi ventet fra siden 2. januar for å få svar. Dette er helt avgjørende for å vite om det muterte viruset er vilt i Oslo, sa Oslos byrådsleder Raymond Johansen til Politisk kvarter i dag.

- Det går jo ikke, slo byrådslederen fast om den lange ventetida.

Han krever nå at all kapasitet være seg offentlig eller privat settes inn på sekvensering av virus for å avdekke mulige mutasjoner.

– Jeg er overrasket over at regjeringen ikke har gitt Folkehelseinstituttet tilstrekkelig med ressurser. Er det sånn at FHI selv ikke har kapasitet, bør man begynne å bruke analysekapasiteten som finnes på universitetssykehusene og hos private leverandører, sier han til Dagbladet, og fortsetter:

- Folk har satt livene sine på vent. Da kan ikke regjeringen også sitte og vente.

Også andre steder i landet venter en på svar om muterte virus. I Sola kommune i Rogaland har ventet helt siden romjula, ifølge Solabladet.

Styrker kapasiteten

Fram til nå har totalt om lag 2 prosent av de positive koronatestene blitt helgenomsekvensert.

De siste ukene har andelen økt til om lag 3 prosent på grunn av økt pågang og metodeutvikling.

I en pressemelding søndag skrev FHI at andelen nå skal opp til 10 prosent, og overvåkningen styrkes.

- Jeg er helt enig i at dette er krevende akkurat nå. Men FHI og vi begynte ikke å jobbe med dette nå, en startet med å øke kapasiteten da en ble kjent med den engelske mutasjonen. Men selv om vi jobber døgnet rundt med dette, er det prøver vi skulle hatt svar på, sa Bent Høie til NRK i morges.

Høie kalte i går smittesituasjonen uoversiktlig, sier regjeringen tror det er mulig å stanse spredningen av det muterte viruset.

- Vi var heldige og oppdaget dette i en situasjon der vi hadde innført strenge tiltak der nettopp en av grunnene var bekymringen for å få dette viruset til Norge. Derfor har vi nå en nedadgående smittekurve, og gjør at det er mulig å gjøre dette forsøket på å slå ned viruset, sier Høie.

Tiltak i 25 kommuner

Utbruddet av den muterte virusvarianten i Nordre Follo førte lørdag til strenge nedstenginger i ti kommuner i Oslo-regionen. Søndag ble nye tiltak for ytterligere 15 kommuner lagt fram.

Samtidig viser smittetallene i Oslo at smitten går ned.

Siste døgn er det registrert 62 nye coronatilfeller i Oslo. Det viser tall fra Oslo kommune mandag morgen. Det er 33 færre enn snittet den siste uka. Også de foregående dagene har smitten gått ned.

Ordfører i Nordre Follo, Hanne Opdan sier i morges til TV 2 at de opplever å ha kontroll på utbruddet.

Mandag morgen er det ventet svar på 250 nye coronatester i kommunen.

- Vi frykter og forventer at det er flere positive tester, men vi opplever at vi har utbruddet under kontroll, sier ordføreren til kanalen.

Dette er tiltakene:

Dette er tiltakene som ble innført i helgen:

* Tiltakene vil i første omgang gjelde til og med 31. januar.

Tiltak i 10 kommuner:

* De ti kommunene med de strengeste tiltakene er Nordre Follo, Oslo, Nesodden, Vestby, Ås, Indre-Østfold, Frogn, Enebakk, Moss og Våler. Tiltakene trådte i kraft ved midnatt natt til søndag.

* I disse ti kommunene driftes barnehager og barne- og ungdomsskoler på rødt nivå. Videregående elever og studenter skal ha digital undervisning.

* Innbyggere i de ti kommunene bes unngå besøk i hjemmet. Alle bes unngå unødvendige reiser.

* Det innføres forbud mot alle arrangement i de ti kommunene.

* Alle som kan, skal ha hjemmekontor.

* Alle butikker, serveringssteder, treningssenter, svømmehaller, tros- og livssyns hus, bibliotek, museer, kinoer, teater og offentlige steder skal holde stengt. Det er gjort unntak for matbutikker, apotek, bensinstasjoner og vinmonopolet.

* Det innføres skjenkestopp.

* Det er stans i alle idretts- og fritidsaktiviteter for barn og voksne.

Tiltak i 15 randsonekommuner:

* De 15 randsonekommunene som søndag fikk innført nye tiltak er Asker, Aurskog-Høland, Bærum, Drammen, Lier, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Marker, Nittedal, Rakkestad, Rælingen, Råde, Skiptvet og Horten. Tiltakene trer i kraft ved midnatt natt til mandag.

* I disse 15 kommunene blir det gult nivå i grunnskoler og barnehager, og rødt nivå på videregående skoler. All undervisning på fagskoler, høyskoler og universiteter skal gjøres digital.

* Treningssentrene og kjøpesentrene i disse 15 kommunene må holde stengt. Butikker, serveringssteder, bibliotek og tro- og livssynssamfunn får holde åpent.

* Ungdom under 20 år får delta på idretts- og fritidsaktiviteter.

* Det innføres skjenkestopp.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer