- Frykter myndighetene vil redde fasaden med rasehat-siktelse

Forsvarsadvokaten møtte Vikernes hjemme på gården i ettermiddag.

KLATRET OVER: Porten utenfor Vikernes sitt hus er lukket, også for hans advokat. Freyssinet måtte derfor klatre over gjerdet. Foto: Jørgen Kvalsvik/Dagbladet
KLATRET OVER: Porten utenfor Vikernes sitt hus er lukket, også for hans advokat. Freyssinet måtte derfor klatre over gjerdet. Foto: Jørgen Kvalsvik/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SALON-LA-TOUR (DAGBLADET): I ettermiddag ankom Varg Vikernes' advokat, Julien Freyssinet, nordmannens gård i Salon-la-Tour for et møte etter at klienten ble løslatt i går kveld.

Han ble møtt av en låst port, men klatret over og ble sluppet inn i huset av Vikernes. Etter rundt en time kom han ordknapp ut igjen.

- Vi har bare gjort opp status. Jeg har ikke fått lest igjennom hele saksmappa, så vi vet ikke hva som skjer framover, sier Freyssinet, og legger til at det som de snakket om var konfidensielt.

Ønsker ro Han sier at kona til Vikernes ikke er i huset, og at hans klient nå ønsker ro.

- De siste dagene har vært en vanskelig prøvelse for ham, så nå har han lyst til å være i fred, sier advokaten.

- Det kommer ikke noe nytt på flere dager, sier han.

Da forsvareren snakket med Dagbladet tidligere i dag, sa han at han ikke har fått en bekreftelse om en siktelse.

- Jeg har ikke fått offisielt bekrefta at det kommer en siktelse mot ham for oppfordring til rasehat. Om det gjør det, håper jeg motivasjonen for en slik siktelse ikke er å redde en fasade i saken, sier advokaten.

Kritiserer politiet Han gikk langt i å kritisere politiet og påtalemyndighetens vurderinger.

-  Det er åpenbart at vi her snakker om allmennpreventive hensyn fra politiets side. Men dette er en hasardiøs iverksettelse av rettsprinsippet. Man har ikke villet ta noen risiko. Problemet er at risikoen ikke er slik den ble presentert i starten. Å sette ham i varetekt var ute av proposjoner, fordi man ikke hadde sterke nok indisier for terrorplaner, sier Freyssinet.

- Man var langt fra å ha nok elementer i saken til å kunne ta ut siktelse. Men vi vet veldig godt at det blir vanskelig å korrigere det inntrykket denne saken har skapt av ham, i alle fall en del av bildet, nemlig at han blir presentert som en terrorist.

Freyssinet reagerer på at påtalemyndigheten har brukt skolemassakre-saken i Frankrike i fjor for å forklare politiaksjonen mot Vikernes.
Advokaten mener det er skapt et feilaktig kobling mellom Vikernes, Anders Behring Breivik og mannen som stod bak skolemassakrene.

LITE SNAKKESALIG: I morges slapp Varg Vikernes inn postmannen, men ville ikke snakke med journalistene på utsiden. Foto: JØRGEN KVALSVIK
LITE SNAKKESALIG: I morges slapp Varg Vikernes inn postmannen, men ville ikke snakke med journalistene på utsiden. Foto: JØRGEN KVALSVIK Vis mer

- Det blir vanskelig for Vikernes å bli kvitt stempelet som en mini-Breivik eller en mini-Merat. Nå må Vikernes leve med dette bildet som det blir vanskelig for ham å rette opp i, sier Freyssinet.

Protesterer Ifølge ham ønsker ikke nordmannen selv å kommentere saken.

- Han vil ikke snakke med pressen fordi han protesterer mot bildet som har blitt tegnet av ham gjennom varektektsfengslingen for terrorplanlegging, og fordi han har vanskelig for å styre bildet som tegnes av ham, sier forsvareren. 

Han  utelukker ikke at det kan bli snakk erstatningskrav fra Vikernes? side.

- Det kan vi gjøre om vi ser at det har vært gjort en feil i rettssystemet, men jeg må først få oversendt og gå gjennom den fullstendige saksmappa. Det får jeg forhåpentligvis i løpet av dagen

Påtalemyndigheten forsvarte tidligere i dag pågripelsen av Varg Vikernes.

- Nei, det er ingen overdrivelse å bringe Varg Vikernes inn til avhør. Den måten terrorpolitiet reagerte på er helt normal i denne sammenhengen. Med den historien han har og de ekstreme ytringene på nettet så er det bedre å gripe inn for tidlig enn for sent, sier talskvinnen for påtalemakten i Paris, Agnès Thinault Lecuivre til Dagbladet.

DRO RETT HJEM: Vikernes valgte å skjule ansiktet da han beveget seg utendørs etter løslatelsen i går. Foto: JØRGEN KVALSVIK
DRO RETT HJEM: Vikernes valgte å skjule ansiktet da han beveget seg utendørs etter løslatelsen i går. Foto: JØRGEN KVALSVIK Vis mer