Frykter nasjonalt bakterie-utbrudd

Minst åtte tilfeller av bakterien pseudomonas aeruginosa er påvist i Bodø, Narvik og Tromsø.

FANT SMITTE: Leger ved sykehuset i Narvik slo alarm etter en bakterieinfeksjon. Foto: Michael Ulriksen / Scanpix
FANT SMITTE: Leger ved sykehuset i Narvik slo alarm etter en bakterieinfeksjon. Foto: Michael Ulriksen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Helse Nord har nedsatt en utbruddsgruppe etter åtte tilfeller av infeksjoner med bakterien pseudomonas aeruginosa, melder avisa Fremover.

Den vanlige bakterien, som trives i vann og fuktige omgivelser, forårsaker sjelden sykdom hos friske. Men den kan i verste fall gi dødelige infeksjoner for intensivpasienter og personer med svekket immunforsvar.

Fagsjef ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Haakon Lindekleiv, roser legene ved sykehuset i Narvik for å reagere raskt etter at en pasient kom inn.

De mistenkte at vedkommende hadde pådratt seg infeksjon fra bakterien, som tidligere førte til at tre alvorlig syke covid-19-pasienter døde ved sykehuset i Tromsø i november.

Åtte tilfeller

En analyse avdekket at pasienten i Narvik var smittet fra samme bakteriestamme. Det er også tilfellet for ytterligere to pasienter i Tromsøe og to tilfeller i Bodø.

- Når det ikke har vært noen felles møtepunkter, vet vi at smitten har oppstått utenfor UNN, sier Lindekleiv til Fremover.

Han mener det ikke kan utelukkes at det dreier seg om et nasjonalt utbrudd.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.