Frykter nasjonalt bakterie-utbrudd

Minst åtte tilfeller av bakterien pseudomonas aeruginosa er påvist i Bodø, Narvik og Tromsø.

FANT SMITTE: Leger ved sykehuset i Narvik slo alarm etter en bakterieinfeksjon. Foto: Michael Ulriksen / Scanpix
FANT SMITTE: Leger ved sykehuset i Narvik slo alarm etter en bakterieinfeksjon. Foto: Michael Ulriksen / Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

Helse Nord har nedsatt en utbruddsgruppe etter åtte tilfeller av infeksjoner med bakterien pseudomonas aeruginosa, melder avisa Fremover.

Den vanlige bakterien, som trives i vann og fuktige omgivelser, forårsaker sjelden sykdom hos friske. Men den kan i verste fall gi dødelige infeksjoner for intensivpasienter og personer med svekket immunforsvar.

Fagsjef ved Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN), Haakon Lindekleiv, roser legene ved sykehuset i Narvik for å reagere raskt etter at en pasient kom inn.

De mistenkte at vedkommende hadde pådratt seg infeksjon fra bakterien, som tidligere førte til at tre alvorlig syke covid-19-pasienter døde ved sykehuset i Tromsø i november.

Åtte tilfeller

En analyse avdekket at pasienten i Narvik var smittet fra samme bakteriestamme. Det er også tilfellet for ytterligere to pasienter i Tromsøe og to tilfeller i Bodø.

- Når det ikke har vært noen felles møtepunkter, vet vi at smitten har oppstått utenfor UNN, sier Lindekleiv til Fremover.

Han mener det ikke kan utelukkes at det dreier seg om et nasjonalt utbrudd.

EKKELT: Under en pressekonferanse i Australia, fikk den lokale helseministeren uventet besøk på talerstolen. Video: AP / Newsflare Vis mer

Fagdirektør i Helse Nord, Geir Tollåli, opplyser i en pressemelding at de foreløpige undersøkelsene var klare 21. desember.

- Det er ikke kjent felles knutepunkt mellom de pasientene som har påvist smitte. Derfor tar vi som utgangspunkt i videre arbeid at dette kan være et regionalt utbrudd, sier Tollåli.

Utbruddsgruppe

Helse Nord har opprettet en utbruddsgruppe som undersøke smittekilden og smitteveier. Gruppa består av medlemmer fra alle sykehusene i Helse Nord og får bistand fra Folkehelseinstituttet.

Bakterien pseudomonas aeruginosa er ofte motstandsdyktig mot vanlige antibiotika, men kan behandles med bredspektret antibiotika.

- Bakterien kan være farlig for svært syke pasienter. Sykehusene har gode smittevernsrutiner. Pasienter og pårørende som skal til våre sykehus kan være sikre på at vi tar situasjonen på største alvor, sier Tollåli.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer