Frykter nazi-bråk i Stockholm

Svensk politi har sperret av deler av Stockholm sentrum i håp om å forhindre sammenstøt i en varslet demonstrasjon mot nynazistiske Svenskarnas partis møte lørdag ettermiddag.

NAZIST-DEMONSTRASJON: 
Politiet i Stockholm forbereder seg lørdag formiddag til demonstarsjonen til Sverigedemokratene på Gustav Adolfs torg og motdemonstrasjonen i Kungsträdgården.
Foto: Fredrik Persson / TT / NTB Scanpix
NAZIST-DEMONSTRASJON: Politiet i Stockholm forbereder seg lørdag formiddag til demonstarsjonen til Sverigedemokratene på Gustav Adolfs torg og motdemonstrasjonen i Kungsträdgården. Foto: Fredrik Persson / TT / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Partiets tilhengere skal møtes på Gustav Adolfs torg i den svenske hovedstaden, og i Kungsträdgården like i nærheten arrangeres en motdemonstrasjon. Nærmere 12.000 har via Facebook varslet at de vil møte opp i protest mot nazistene.

Sist helg endte med voldelige sammenstøt da rundt 1.000 antirasister demonstrerte mot Svenskarnas partis (SVP) gatemøte i Malmö. Fem personer ble alvorlig skadd etter å ha blitt ridd ned av politihester.

- Vi skal vise vår motstand mot Svenskarnas partis menneskefiendtlige, rasistiske politikk, og mot at nazister tar over deler av vårt offentlige rom, sier en av arrangørene av lørdagens motdemonstrasjon.

Store politistyrker Store politistyrker skal utplasseres i Stockholms gater for å hindre uro, og politiet advarer om at det kan være vanskelig å ta seg fram både med bil og til fots i sentrumsområdet. Ingen har ifølge TT søkt om tillatelse til å gjennomføre motdemonstrasjonen.

Både rundt møtestedet og langs nynazistenes marsjrute mot Skeppsholmen via Strömgatan kommer det til å bli satt opp sperringer for å hindre sammenstøt.

SVPs møte i Stockholm lørdag er en del av nazipartiets ukelange turné i forkant av valget i Sverige.

Nazistiske organisasjoner har økt aktiviteten sin i Sverige det siste året, opplyste den antirasistiske stiftelsen Expo i en rapport i vår. FN er bekymret over utviklingen.

FN-kritikk Selv om Sverige har sluttet seg til FNs konvensjon om avskaffelse av rasediskriminering, får SVP lov til å fortsette å spre rasistisk propaganda, påpeker FN.

SVP er antidemokratisk og antisemittisk og beskriver i sitt partiprogram en rasepolitikk som innebærer at «bare mennesker som tilhører den vestlige genetiske og kulturelle arv, hvor etniske svensker inngår, skal kunne være svenske statsborgere», skriver nyhetsbyrået TT.

I sin siste rapport om Sverige uttrykker FNs komité mot rasediskriminering uro for at rasistiske og ekstremistiske organisasjoner fortsatt er aktive i landet. FN har en rekke ganger bedt Sverige om å tilpasse lovgivningen til konvensjonen som trådte i kraft allerede i 1969.

Uenig Moderaternas justisminister Beatrice Ask vil ikke endre den svenske linjen som følge av kritikken fra FN.

- Sveriges tolkning innebærer at vi har en annen lovgiving, hvor hets mot folkegrupper er straffbart. Vi mener det er dekkende, sier Asks talsperson Per Claréus til Sydsvenskan.

Flere jurister er uenige.

- Vår lov forbyr visse uttrykk for rasisme, men ikke aktiviteter i organisert form, påpeker tidligere diskrimineringsombud Peter Nobel i en debattartikkel som er spredt hyppig på sosiale medier.

(NTB)