Frykter nedleggelse av distriktsbokhandler

Bokhandlerforeningen frykter nedleggelse av bokhandler i distriktene etter at forhandlingene med Forleggerforeningen om en ny bokbransjeavtale brøt sammen i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Den norske Forleggerforening (DnF) har sagt opp dagens avtale fra nyttår. Dermed ligger det an til et fritt bokmarked i Norge fra neste år, dersom ikke politikerne griper inn og vedtar en tvangslov om fast pris på bøker, og dersom ikke forhandlingene om en avtale gjenopptas.

Den norske Bokhandlerforening (DnB) legger all skyld på Forleggerforeningen for at det ikke ble enighet om noen ny avtale.

- Vi beklager denne situasjonen meget sterkt, men den skyldes at DnF ikke er villige til reelle forhandlinger, sa Bokhandlerforeningens advokat og forhandlingsleder, Jon R. Gundersen, på en pressekonferanse i dag.

Diktat

Han mener forhandlingene som har pågått siden i fjor høst, i liten grad har vært reelle forhandlinger.

- De har mer hatt karakter av diktat fra forleggernes side for å styrke deres økonomiske vilkår. Hvis vi hadde gått med på deres krav, ville vi fått en avtale som var ensidig fordelaktig for forleggerne. Forleggerforeningen har ikke tilbudt en eneste endring av interesse for bokhandlerne, hevder Gundersen. Styremedlem Anne Carine Tanum i DnB er ikke i tvil om at distriktsbokhandlene vil rammes uten en bransjeavtale. Hvor mange som må legges ned, avhenger av hvordan skoleboksalget utvikler seg, mener hun.

- Men også bokhandelen generelt vil få skadevirkninger, særlig når det gjelder bredden i utvalget, sier hun.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer