Frykter ni nye smittede

Tallet på alvorlig syke stiger. Jakten på smittekilden er en kamp mot klokka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Legionella-utbruddet i Østfold vokser i omfang. I dag morges frykter sykehusledelsen at ni nye pasienter vil få konstantert smitte.

- Etter klokken 17.00 i går kveld har vi fått mistanke til ni nye tilfeller. Jeg understreker at det er snakk om mistanke. Prøveresultatene vil komme i løpet av formiddagen, sier informasjonsdirektør Trond Degnes ved Sykehuset Østfold.

Alvorlig syke

Fra før av har 21 personer testet positivt på smitten - altså at de er smittet av den farlige bakterien.

I løpet av natten har tilstanden forverret seg for en av dem. Dermed er det nå fem pasienter hvor tilstanden betegnes som alvorlig.

To pasienter døde natt til i går etter å ha ligget en stund i respirator. Begge er kvinner og de er i 70- og 80-års alderen. Torsdag døde en mann som var smittet av legionellabakterien.

Over 70 mennesker er innlagt på sykehuset i Østfold med diagnosen lungebetennelse. Flere av disse kan være smittet av legionella - noe prøveresultater senere i dag vil kunne avdekke.

Nå skal også mennesker som har dødd de siste ukene i området Sarpsborg/Fredrikstad sjekkes for legionella-smitte. Sykdommen, som skyldes en bakterie som spres i vann, har inntil 30 prosents dødelighet.

ALVORLIG: Fem pasienter er alvorlig syke, og opptil 30 kan være smittet av den farlige bakterien. Over 70 er innlagt med lungebetennelse - flere av disse kan også vise seg å være smittet. Foto: John T. Pedersen
ALVORLIG: Fem pasienter er alvorlig syke, og opptil 30 kan være smittet av den farlige bakterien. Over 70 er innlagt med lungebetennelse - flere av disse kan også vise seg å være smittet. Foto: John T. Pedersen Vis mer

Smittet i pinsehelgen

Samtidig som Sykehuset i Østfold behandler lokale pasienter har Folkehelseinstituttet mottatt bekymringsmeldinger fra to andre sykehus i Norge.

- Vi har mistanke om at ytterligere to personer er smittet av legionella. Disse personene har oppholdt seg i Fredrikstad/Sarpsborg-området den siste tiden, men bor andre steder i landet, sier overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet til Dagbladet.no i går.

Han ber alle som har vært i smitteområdet de siste tre-fire ukene, og som har feber, hoste og smerter i brystet om å oppsøke lege umiddelbart.

- De kan være eksponert for smitten, sier Blystad, og viser til at lignende tilfeller dukket opp under utbruddet i Stavanger for fire år siden.

Sjekker titalls kjøletårn

Folkehelseinstituttets eget ressursteam, som etableres ved kriser slik som i Østfold, startet i går arbeidet med å lokalisere smittekilden i Østfold-regionen.

To personer er sendt fra Oslo til Fredrikstad for å intervju pasienter og forsøke å finne kontaktpunkter der disse har passert hverandre.

15-20 kjøletårn er nå stengt og skal undersøkes. Folkehelseinstituttet vil sende eksperter på prøvetaking av bakterier i kjøletårn til den rammede regionen når man har konkrete mistanker om mulig smittekilde.

SJEKKER TÅRN: Van Ha Doa i NorKjemi sjekket og renset kjøletårnet ved Østfoldhallen og Steen&Strøm mellom Sarpsborg og Fredrikstad i går. 15-20 kjøletårn er nå stengt i frykt for at smittekilden er et av disse.